Pages Navigation Menu

Alex Ștefănescu, maraton de lansări la Târgul Gaudeamus

Alex Ștefănescu, maraton de lansări la Târgul Gaudeamus

Criticul literar Alex Ștefănescu a pregătit pentru ediația a 22-a a Târgului Gaudeamus o listă de lansări, cărți despre care a anunțat cu ceva timp în urmă că vor vedea lumina tiparului la sfârșitul acestui an.

Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu demonstrează printr-una dintre cele două cărți pe care le va lansa la Târgul Gaudeamus, sâmbătă, 21 noiembrie, că despre Eminescu nu s-a stric suficient și că niciodată nu va fi destul. „Poeme eminesciene comentate de Alex Ștefănescu” este volumul ce va fi prezentat începând cu ora 15.00, în Sala Cupola.

Cartea este, de fapt, debutul unei colecții, care va cuprinde comentarii critice − semnate de Alex. Ștefănescu − asupra tuturor poemelor antume ale lui Eminescu.

După cum confirmă scriitorul pe pagina sa de Facebook, la evenimentul de lansare vor fi prezente Teodora Stanciu, realizatoare de emisiuni culturale radiofonice, și actrița Daniela Nane, care va recita versurile marelui poet din Ipotești.

La întrebările: „Nu credeți că-i ajung lui Eminescu bibliotecile care stau să se dărâme?” sau:  „Credeți că o să găsiți interpretări mai originale ale poeziilor lui decât cele care s-au adunat de-a lungul timpului?”, Alex Ștefănescu a răspuns pe pagina sa de socializare că poeziile lui Eminescu ar trebui citite mai cu atenție dacă vrem să înțelegem de ce anume ne atrag.

„Doamne ferește, numai originale n-aș vrea să fie interpretările mele! Dorința de originalitate i-a făcut pe mulți exegeți să se… îndepărteze de textul eminescian. Este ca și cum, la un concurs de tir, după ce primii participanți au nimerit ținta, următorii ar trage intenționat în afara ei, fiecare tot mai departe, ca să nu-i imite pe cei dintâi! S-a ajuns la aberații, la considerații critice cu totul străine de poeziile lui Eminescu. S-a ajuns la o filosofare grandilocventă pe tema eminescianismului. Inițiativa mea critică s-ar putea numi „întoarcerea la text”. Să citim încă o dată, cu atenție, poeziile lui Eminescu și să încercăm să înțelegem prin ce anume ne farmecă.”, a scris criticul.

În aceeași zi, scriitorul Alex Ștefănescu va mai lansa o carte, „Trilogia lui Theophil Magus”, la standul Editurii Eikon, începând cu ora 17.00. Cartea va fi prezentată de Ana Barton, Marius Vasileanu și Cătălin Badea-Gheracostea, iar rolul de moderator îi va reveni profesorului Valentin Ajder, director al Editurii ,,Eikon”.

alex stefanescu

„Trilogia lui Theophil Magus”, Alex Ștefănescu

One Comment

  1. scrie ceva din sufletul şi gândirea dumitale. Zău că numai “aiasta” m-ar interesa la tot travaliul domniei tale. Cu stimă! Gheorghe Apetroae, Sibiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>