Pages Navigation Menu

Alertă în România! Bolile imigranților

Alertă în România! Bolile imigranților

Vestea că virusul poliomielitei ar putea fi răspândit în România de către imigranți a alertat atât locuitorii, cât și autoritățile.

vaccin

Cele două cazuri de poliomielită înregistrate la vecinii din Ungaria au determinat ministerele din România să ia atitudine. Astfel, Ministerul Afacerilor de Externe a transmis că problema răspândirii virusurilor poliomielitei constituie o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, recomandând vaccinarea celor care călătoresc în Afganistan, Irak, Israel, Siria sau Ucraina, iar Ministerul Sănătății s-a simțit obligat să explice riscul la care sunt expuși oamenii care se infectează cu un astfel de virus.

Scăderea drastică a vaccinării a dus la înregistrarea cazurilor de poliomielită în Ungaria, conform declarațiilor date de Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). România se confruntă și ea cu un astfel de fenomen, părinții refuzând în ultimii ani să-și mai vaccineze copiii.

În Ucraina acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, aproape de 40 la sută, faţă de România, cu peste 85 la sută, comparativ cu ce recomandă OMS, de 95 la sută, comparativ cu ce avea România în 2000 – 98 la sută. În Ucraina acoperirea vaccinală la poliomielită este de sub 15 la sută, adică 15 copii din 100 sunt acoperiţi complet. Riscul creşterii cazurilor de poliomielită există mai ales că a apărut un virus care a suferit mutaţii genetice“, a afirmat Victor Olsavszky, citat de Mediafax.

Refugiații care ar urma să vină în țara noastră ar putea fi purtătorii acestui virus, însă, conform ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, aceștia nu ar trebui să alerteze populația țării, deoarece imigranții vor fi cazați în centre speciale, unde vor fi monitorizați din punct de vedere medical.

„Avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe care a transmis-o şi Ministerul Afacerilor Externe îi vizează pe cetăţenii români care vor pleca în zone cu risc crescut de poliomelită. Refugiaţii care vin de acolo ar putea avea acest virus şi de aceea vom lua măsurile care se impun – vom monitoriza şi unde va fi cazul vom vaccina populaţia care vine din respectivele zone”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Comisia Europeană va propune României să găzduiască 4.646 de refugiaţi, conform unui nou plan întocmit de oficialii de la Bruxelles, pe lângă cei 1.705 imigranţi prevăzuţi în proiectul din iunie, ceea ce înseamnă un total de 6.351 de persoane, dintre cei 160.000 de imigranţi care trebuie repartizaţi în statele membre ale Uniunii Europene.

Ce este poliomielita

Poliomielita este o boală infecțioasă foarte contagioasă cauzată de trei tipuri de poliovirusi. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul că distruge sistemul nervos, cauzând paralizie. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate cu acest virus nu au simptome, iar la ceilalți acestea sunt foarte slabe, conform site-ului http://www.edr.ro.

Transmiterea poliovirusului survine cel mai adesea prin traseul oral-anal, din cauza neglijării spălării mâinilor sau  prin consumul de apă sau de mâncare contaminată. Scaunul persoanelor infectate poate sa conțina excreții cu viruși timp de câteva săptămâni, perioada de incubație fiind de 7 -14 zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>