Pages Navigation Menu

ALERTA! Febra aftoasa, aproape de Europa

ALERTA! Febra aftoasa, aproape de Europa

Febra aftoasa,  una dintre bolile virale ce afecteaza toate mamiferele biongulate, a pus in alerta Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

febra-aftoasa newsup.ro

Intr-un comunicat de presa emis de FAO se arata ca in Balcani ar putea avea loc o izbucnire a epidemiei de febra aftoasa, in prezent, virusul circuland in  aproximativ 100 de tari din Africa, Orientul Mijlociu, in mari parti din Eurasia si in unele zone din America de Sud.

“Virusul circula in prezent in anumite parti din vecinătatea Europei şi în aproximativ 100 de tari din Africa, Orientul Mijlociu, in mari parti din Eurasia si in unele zone din America de Sud. Comisia Europeana acorda o atentie speciala Balcanilor, regiune care cuprinde atat state membre cat si state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de tarile infectate din sud si est”, se precizeaza in comunicatul transmis de FAO.

In tari din Europa precum Bulgaria, Serbia si Fosta Republica Iugoslava Macedonia au fost testate planuri de urgenta, fiind simulata aparitia mai multor focare în acelasi timp, informeaza AFP.

FAO avertizeaza ca boala nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana, insa poate provoca pierderi importante de productie si constituie un factor constrangator major pentru comertul international

Febra aftoasa afecteaza bovinele, bubalinele, ovinele, caprinele, porcinele domestice sau salbatice, raspandirea exploziva a virusului facand din aceasta cea mai periculoasa boala a animalelor, in principal din cauza impactului economic major provocat de pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea productiilor animaliere si, nu in ultimul rand, blocarea comertului cu animale si produse si subproduse de origine animala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>