Pages Navigation Menu

Ai Weiwei, creatiile unui artist care simte altfel istoria

Ai Weiwei, creatiile unui artist care simte altfel istoria

Ai Weiwei_artistul

Incepand de acum si pana pe 14 decembrie va invit in gradina secreta a palatului Blenheim, conacul ducelui Marlborough langa Oxford, Marea Britanie, sa va relaxati intr-un loc de vis presarat cu arta. Un grup de picaturi gigante de ulei va intampina pe pajistea verde, un ulcior si piese in forma de masa si scaune ale artistului chinez Ai Weiwei. Impletitura intre arta si vegetatie te indeamna la un joc de-a v-ati ascunselea.

colonia crabi in expozitie

In interiorul conacului zeci de productii sunt prezentate simultan, dar nu in mod dezordonat, cu rozete aurii, tapiserii cu scene de lupta, portrete cu personaje de rang inalt sau piese de mobila. Aceasta este semnatura artistului atunci cand isi expune lucrarile. Expozitia este cu atat mai interesanta si unica pentru ca a fost pregatita in detaliu de la distanta, via Skype si posta electronica, de sculptorul chinez deoarece, cunoscut militant al drepturilor omului si critic al sistemului totalitar chinez, in prezent are pasaportul confiscat de autoritati. Persoana care s-a ocupat de toate aceste detalii este Michael Frahm, directorul Fundatiei Blenheim Art explica: “am evitat comunicarea prin telefon pentru a nu fi interceptate, trimitem imagini din camerele din casa si el decide unde sa plaseze piesele. Colaborarea a fost intensa”. Casa gazda la care face referire Michael Frahm a fost construita in 1704 si aici s-a nascut Winston Churchill. Pe patul camerei unde a venit pe lume fostul prim-ministru, Weiwei a amplasat o pereche de catuse alegorice sau lanturi de lemn. Expozitia se intinde pe o perioada de trei decenii de creatii ale artistului condamnat in mod repetat, sau arestat la domiciliu. “Este un pacat ca Ai Weiwei nu a putut fi alaturi de noi pentru ca s-a transformat prin acest proiect” a subliniat Edward Spencer Churchill, fiul celui de-al 11-lea duce de Marlborough si fondator al Blenheim Art. La cei 40 de ani ai sai este mare iubitor de arta contemporana si de 15 ani un impatimit colectionar.

picaturi

Pentru aceasta expozitie, Weiwei a creat trei lucrari: un covor de lana pe care vor calca vizitatorii si pe care este prezentata piata Tiananmen in 1989, nenumarate simboluri si figuri care amintesc de protestele studentesti si represiunea chineza. In contrast cu acest covor de lana si represiunea politica, in holul principal de la intrare atarna un candelabru in forma de paianjen, ajuns la destinatie demontat in mii de piese si insotit de un manual cu instructiuni de asamblare.

Piesele de portelan, adanc inradacinate in creatia lui Ai Weiwei domina expozitia de arta contemporana in acest edificiu incarcat de istorie. De la o colonia de crabi sinonima cu armonia dar si cu unica sursa de hrana din timpul captivitatii sale pana la vaze de ornament traditional avand drept uzanta adapostul pentru bufnite. Toate aceste creatii cu dubla simbolistica care fac referire la durerea provocata de represaliile regimului, dau unicitate artistului. Lemnul si marmura iau forma camerelor de supraveghere sau harta Chinei create de artist, prin a carui ingeniozitate si rigoare continua sa ne surprinda.


Sursa: http://www.elmundo.es/cultura/2014/09/30/542a5f1622601d86438b4570.html

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>