Pages Navigation Menu

Abandonat de om, revendicat de natura

Abandonat de om, revendicat de natura

             Umanitatea, in continua ei evolutie, a nascut idei, a creat locuri si lucruri care de multe ori au rivalizat cu creatiile naturale. Dar in neobosita ei fuga a progresului de multe ori a uitat sa se mai ingrijeasca de rezultatele muncii sale. Rezultate care s-au intors in sanul naturii. Care sunt si cum arata cele mai frumoase 10 locuri abandonate de om si revendicate de natura? Sa le descoperim impreuna in cele ce urmeaza.

1. Hristos din Abis din San Fruttuoso, Italia

christos din abis

Hristos din Abis este o statuie din bronz care a fost realizata de Guido Galletti in 1954. Ea  are 2,5 m inaltime, cantareste 260 kg si il intruchipeaza pe Isus, cu bratele intinse privind cerul, dar dat fiind faptul ca a fost montata in mare, statuia priveste spre suprafata apei. Satuia ii este inchinata lui Darius Gonzatti, un pasionat scafandru, prieten cu Jacques Cousteau, care a decedat in anul 1950, in timpul unei scufundari.

2. Kolmanskop – Orasul-fantoma dintre nisip si diamante

kolmanskop din desertul namib

Povestea orasului a inceput in anul 1908 cand muncitorul Zacharias Lewala a gasit in nisip un diamant. Zvonul ca zona este foarte bogata in diamante s-a raspandit repede iar aventurieri din toate colturile lumii au venit in zona pentru a se imbogati peste noapte. Minerii au inceput construirea unui oras pentru ei si pentru familiile lor. Casele au fost construite in stilul german, iar orasul Kolmanskop devenise un oras prosper. Pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial, campul de diamante era aproape secat. In 1954, orasul a fost complet abandonat. Casele care au ramas s-au umplut de nisip si nu mai sunt vizitate decat de catre turistii care vin sa vada orasul-fantoma.

3. Angkor Wat din Cambodgia.

Angkor Wat

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la inceputul secolului al XII-lea pentru regele Khmer King Suryavarman II. De la infintarea sa acesta este cel mai important centru religios, prima data hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuala. El a devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul sau national, si este prima atractie a tarii pentru vizitatori.

4. Czestochowa Herby Stare – Gara abandonata din Polonia.

Częstochowa depou

Czestochowa este un municipiu in voievodatul Sileziei, sud-vestul Poloniei si totodata un important nod feroviar. Czestochowa Herby Stare a fost abandonata in 1975 odata cu aparitia mai modernelor Czestochowa Osobowa si Czestochowa Stradom.

5. Sediul Partidului Comunist Bulgar de pe muntele Buzludzha.

Sediul Partidului Comunist Bulgar de pe muntele Buzludzha.

Una dintre cele mai bizare cladiri abandonate din lume, sediul partidului comunist bulgar de pe muntele Buzludzha este una dintre multele „vestigii comuniste” imprastiate pe toata suprafata tarii.  Construita in anul 1950 drept un loc simbolic de intalnire pentru liderii partidului comunist bulgar cladirea seamana cu un urias O.Z.N.

6. Nara Dreamland

Nara Dreamland

Nara Dreamland este un parc de distractii din Japonia. El a fost construit in 1961 ca o replica la celebrul Disneyland din California. Pe 31 august 2006 Nara Dreamland a fost inchis din cauza fluxului mic de vizitatori. El nu a fost demolat ajungand sa fie acum un teren de joaca pentru aventurierii urbani si pentru fotografi.

7. Michigan Central Station

Michigan Central Station

Michigan Central Station a fost construita intre anii 1912-1913, dupa ce „predecesoarea” sa a ars intr-un incendiu de proportii in 1911, la momentul constructiei fiind cea mai inalta statie de tren din lume. Ea a fost principala statie de tren pentru orasul Detroit pana in 1988 cand principalul operator feroviar Amtark a incetat sa mai foloseasca batrana gara.

8. Padurea plutitoare de pe SS Ayrfield din Homebush Bay, Australia

SS Ayrfield padurea plutitoare

SS Ayrfield este una dintre multele epave din Homebush Bay situat la vest de Sydney. Ea se deosebeste de restul navelor abandonate acolo prin mica padure ce a crescut pe puntea navei. Ineditul peisaj pe care localnicii il numesc The Floating Forest aduce putina culoare in cimitirul de nave care a devenit astazi Homebush Bay.

9. Fabrica abandonata de rachete Energomash’s Khimki de la periferia Moscovei.

Energomash's Khimki

Fabrica de rachete Energomash’s Khimk a fost abandonata in anii ’50 la cativa ani dupa terminarea celui de al 2-lea razboi mondial. Ca orice obiectiv militar, fie el si dezafectat, fabrica a fost numita zona restrictionata si a ramas in continuare inchisa publicului larg. In 2011 fotograful si bloggerul Lana Sator a reusit sa se strecoare in incinta fabricii si sa arate lumii dupa mai bine de jumatate de secol fabrica care producea rachete ca Soyuz LV, Zenit, Proton, Angara sau Atlas V.

10. Lawndale – teatrul parasit din Chicago

Lawndale

Teatrul Lawndale a fost deschis pe 19 octobrie 1927 cu o punere in scena a piesei “Fata din Rio”. In 1930 el a fost cumparat de Frank “The Enforcer” Nitti, unul dintre locotenentii lui Al Capone.  Dupa o istorie relative scurta el a fost inchis definitiv ca teatru in 1961 dupa ce un cap al unei familii mafiote a fost asasinat pe scara interioara. Lawndale a continuat sa functioneze ca biserica pana in anul 2006 dar balconul teatrului (poza) a ramas neatins din 1961 si este in prezent acoperit de gunoi.

foto: http://www.buzzfeed.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>