Pages Navigation Menu

A murit prietenul lui Tudor Arghezi

A murit prietenul lui Tudor Arghezi

Unul dintre cei mai renumiti scriitori romani, cu peste 60 de volume publicate si cu prieteni ca Bacovia, Arghezi sau Tudor Vianu s-a stins din viata la varsta de 88 de ani. Tudor Opris, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), Filiala Bucuresti – Literatura pentru Copii si Tineret, a murit in noaptea de joi spre vineri, informeaza USR.

61625940

Doctor in filologie “Summa cum laude”, Tudor Opris a fost profesor peste 50 de ani in Bucuresti, dintre care peste 40 de ani la colegiile nationale “Mihai Eminescu” si ”Gheorghe Lazar”. Incepand cu anul 1947, a fost membru al Societatii Scriitorilor Romani, iar, din 1974, al Uniunii Scriitorilor din Romania. A reprezentat 20 de ani sectia literaturii pentru copii si tineret in biroul de conducere al Uniunii Scriitorilor, conform Mediafax.

Tudor Opris a cunoscut inca din liceu aprecierea si indrumarile lui George Bacovia, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Romulus Vulcanescu, iar in timpul studentiei, s-a bucurat de pretuirea si increderea profesorilor George Calinescu, Tudor Vianu şi Ovidiu Papadima.

Numele lui Tudor Opris sau poate fi gasit pe 60 de volume de versuri, memorialistica, traduceri, critica si istorie literara, sase editii ale unor clasici, peste 88 de antologii ale copiilor si adolescentilor talentati. Este socotit primul istoriograf al revistelor scolare (aparute la noi în 1834) si al debutului scolar al scriitorilor romani din 1820 pana in anul 2000.

In decembrie 2004,  Tudor Opris a primit premiul Opera Omnia pentru intreaga sa activitate din partea Filialei Bucuresti – Literatura pentru Copii si Tineret.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>