Pages Navigation Menu

`A lu’ Mamaia` face valuri in gramatica limbii romane

`A lu’ Mamaia` face valuri in gramatica limbii romane

    Delia si Speak au lansat astazi videoclipul melodiei `A lu’ Mamaia`, care va fi si imnul statiunii de la malul marii.

    Clipul a fost filmat in statiunea Mamaia si in el apare personajul nelipsit de la orice presupune mare – Radu Mazare. Pe langa primar, la filmari au participat trupa Deliei si Cabron. Versurile piesei au fost compune de Smiley si Maxx Kissaru.

 

       Pana acum, colaborarile cu HaHaHa Production au facut valuri in industria muzicala, doar ca hitul Deliei face ravagii in gramatica limbii romane. Greselile gramaticale sunt pe ordinea de zi, insa a atinge o rima nu este o scuza tocmai potrivita pentru a o comite voluntar.

      Una dintre greselile capitale prezenta in versurile `A lu’ Mamaia` este  folosirea adverbului “decat” intr-un context total nepotrivit : “Oh, ma ma ia capul de la atata soare/ Oh, ma ma ia valul si ma duci in mare/ Oh, Mamaia, decat ploaia de la plaja”. Sa ne reamintim cele doua cazuri in care decat poate fi utilizat: 1. in constructii comparative de inegalitate si 2. in constructii negative. Asadar, exista doua si numai doua posibilitati de a folosi decat-ul, iar daca te respecti si nu vrei sa te aliniezi cu agramatii, vei inlocuit “decat-ul” de toate zilele cu “doar”.

      Titlul nu este nici el reusit. Substantivul “Mamaia” este de gen feminin, iar constructia “lui” se atribuie, de regula, unui substantiv de gen masculin.

      Cine ar trebui tras la raspundere pentru greselile gramaticale din versuri? Pe principiul “danseaza dupa cum i se canta”, artistii au o vina relativ redusa, pe cand cei cu adevarat “vinovati” sunt compozitorii, pe care ne mai gandim daca ii iertam, avand in vedere ca se apropie BAC-ul si vrem ca toti elevii sa il promoveze.

delia-speak-a-lu-mamaia-31052014

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>