Pages Navigation Menu

A fost descoperita o noua specie de dinozauri. Galerie foto

A fost descoperita o noua specie de dinozauri. Galerie foto

   In sudul Braziliei au fost descoperite fosilele unei noi specii de dinozaur – Caiuajara dobruskiii.

sinosauropteryx-660

   Caiuajara dobruskiii este o specie care a trait in urma cu 80 de milioane de ani si arata inedit: avea pe cap o creasta osoasa care semana  cu aripile unui fluture.  Creasta se dezvolta ca dimensiune si directie pe masura ce animalele cresteau. Acesti dinozauri traiau in regiuni nisipoase, iar aripile puilor se dezolvau timpuriu pentru zbor. Fac parte dintr-un grup de reptile inaripate numit pterozaur, dar mult mai cunoscut sub numele de pterodactil.

      Paleontologul Alexander Kellner a declarat ca s-au gasit sute de fosile in acelasi loc, ceea ce dovedeste ca aceste reptile zburatoare erau animale sociabile. Sutele de fragmente de oase erau ingramadite pe o suprafata de 20 de metri patrati. Dupa estimarile specialistilor, este vorba despre mai mai mult de 47 de indivizi. S-au descoperit pui cu amplitudinea aripilor de 0.65 metri si adulti cu amplitudinea aripilor de 2.35 metri. Fosilele nu erau zdrobite, asadar reconstructia animalelor va fi mai usor de realizat.

      Tinand seama de sedimentele din zona in care fosilele au fost descoperite, specialistii au presupus ca inainte acolo se intindea un desert care avea in centru o oaza – locul in care ar fi trait reptilele uriase. Coloniile lor ar fi trait in jurul lacului si ar fi murit, probabil, din cauza secetei sau in timpul vreunei furtuni. Dupa moartea lor, furtuna le-ar fi dus ramasitele in lac, unde ar fi ramas pentru o perioada nedefinita. Cercetatorii cred ca e putin probabil ca grupurile de pterodactili sa fi migrat.

            Descoperirea unui grup atat de vast – o turma, practic – ii face pe oamenii de stiinta sa creada  ca si alti pterozauri ar fi fost animale sociabile.

            Sursa: http://news.discovery.com

  • 1--heterodontosaurus-combat
  • 3--massospondylus-combat
  • 5--coahuilaceratops-combat
  • 6--stegosaurus-combat-
  • microraptors-660
  • new-flying-reptile-species-1
  • oviraptors-feathers-660
  • sinosauropteryx-660
  • syntarsus-660
  • titanic-tyrannosaur-660

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>