Pages Navigation Menu

8 opere de arta care au inspirat lumea modei

8 opere de arta care au inspirat lumea modei

Lumea modei si cea a artei au fost dintotdeauna in stransa legatura, inspirandu-se una pe cealalta, iar un astfel de exemplu este pictorialul de moda inspirat de lucrarile unor mari pictori, precum Gustav Klimt sau Frederic Leighton, aparut in revista Vogue.  

Pictorial 1

 

Pictura „La Retour de la Mer”, semnata de pictorul Felix Vallotton in 1924, poate fi vazuta incepand cu 14 februarie 2014, la Muzeul Vincent van Gogh din Amsterdam, ca parte a colectiei „Felix Vallotton: Fire Beneathe the Ice”. Expozitia include peste 60 de lucrari ale artistului din toata cariera sa.

Pictorial 2

 

La Paris, in Muzeul National de Arta Moderna din Centrul Georges Pompidou, se afla „Odalisque with Red Culottes”, tablou semnat de Henri Matisse. Personajul Henriette Darricarrere, din aceasta pictura, din 1921, a fost primul pictat ca odalisca de Matisse. Potrivit biografului Hilary Spurling, „Lui (Matisse)  i-a placut naturaletea sa, modul gratios in care isi tine capul si mai ales faptul ca trupul ei a surprins lumina ca o sculptura”.

Pictorial 3

 

Opera semnata de Gustav Klimt in 1918, „Frauenbildnis” Portrait of Ria Munk III, a fost vandut unui colectionar particular, pentru suma 28 milioane de dolari, la o licitatie organizata de  Christie’s, in 2010. De curand opera a fost expusa la National Gallery in Londra, in expozitia numita „Facing the Modern: The Portrait in Vienna 1900”, care a avut ca subiect inceputurile Expresionismului in opera lui Egon Schiele, Gustav Klimt sau Oskar Kokoschka.

Pictorial 4

 

Vincent van Gogh a pictat „La Mousme” in anul 1888, la numai doi ani inainte de moartea sa. Tabloul este expus la Galeria Nationala de Arta din Washington D.C.. Van Gogh a scris despre acest portret ca „ma face sa simt infinitul mai mult decat orice altceva”.

Pictorial 5

Apreciat pentru abilitatea sa de a descoperi adevaratul caracter al personajelor sale, artistului suedez Anders Zorn i s-a cerut sa faca portretul a trei presedinti americani, printre care Wlilliam H. Taft, Theodore Roosevelt si Grover Cleveland. Sotiei ultimului dintre acestia, Frances Folsom Cleveland, i s-a facut, de asemenea, portretul in 1899. Acesta se afla acum la National Portrait Gallery in Washington D.C. Zorn i-a oferit colectionarului de arta american, Isabella Gardner o schita a acestui tablou, la ziua sa de nastere in aprilie 1899, care acum se afla in Sala Albastra a muzeului Gardner, din Boston.

Pictorial 6

 

Pictura „La Robe du Soir”, semnata de Rene Magritte a fost vanduta de casa de licitatii  Christie’s, din Londra, pentru suma de 1,6 milioane de dolari, in februarie 2010 si nu a mai fost expusa publicului de atunci. Dar, peste 80 de lucrari ale lui Magritte pot fi vazute la Muzeul de Arta Moderna din New York , in expozitia „The Mistery of the Ordinary”. Expozitia surprinde eforturile suprearealiste din arta lui Rene Magritte, din perioada 1926-1938, privite ca o „provocare a lumii reale”, ale caror rezultate pot fi vazute in lucrarea de mai sus, din 1955.

Pictorial 7

 

Julia Margaret Cameron a realiazat de putine ori portrete de femei, intr-o maniera realista. Cel mai adesea, personajele sale apar ca niste figuri mitice sau inspirate din literatura. „Christabel”, o fotografie facuta nepoatei sale, May Prinsep, in 1866, portretizeaza tanara femeie din poemul lui Samuel Taylor Coledridges cu acelasi nume.

Pictorial 8

 

Sursa de inspiratie din spatele acestei imagini este opera „Flaming June” a lui Frederic Leighton, realizata in 1895. Opera, insa, nu a fost apreciata intotdeauna la adevarata ei valoare. Ultima oara, cand tabloul a fost scos la licitatie, in 1960, a fost vandut pentru suma de 140 de dolari (echivalentul a 840 de dolari astazi). Cu toate acestea, Luis A. Ferre a cumparat pictura in timpul unui vizite in Franta si a expus-o la Museo de Arte de Ponce, in Puerto Rico, unde poate fi vazuta si astazi.

 

Fotografiile pictorialului au fost facute de fotografa Annie Leibovitz, iar modelul este Jessica Chastain.

 

Sursa: Vogue.com

Sursa foto: Vogue.com

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>