Pages Navigation Menu

7 lucruri care ar trebui inventate

7 lucruri care ar trebui inventate

In ultimii zeci de ani umanitatea si-a usurat existenta inventand tot felul de lucruri care mai de care mai folositoare. Chiar daca standardele si calitatea vietii s-au imbunatatit simtitor intodeauna este loc de mai bine asa ca cei mai multi dintre noi isi lasa imaginatia sa zburde si viseaza la gadgeturile din filmele SF. Jules Verne scria in From the Earth to the Moon: “How many things have been denied one day, only to become realities the next!” asa ca de ce nu ne-am putea bucura peste cativa ani de:

  1. Panaceul

Problema: Lumea este macinata de boli. Un studiu facut de Cambridge in 2010 a aratat ca 99.96% din populatia Pamantului sufara de cel putin o afectiune, fie ea una minora sau o boala grava.

Solutia: Inventarea medicamentului minune – vindecator universal! In mitologia greaca Panacea era zeita vindecarii, fiica lui Asclepius si a Epionei. Legendele grecilor spun ca ea avea puterea de a vindeca orice boala.

Sanse ca panaceul sa fie inventat in urmatorii 10 ani: Din pacate nu foarte mari. Fie ca vrem sa recunoastem sau nu, oamenii bolnavi sunt o industrie iar de pe urma  suferintei lor multe corporatii traiesc. Teoretic ar exista sanse, acum 4 ani tot Cambrige punea bazele cercetarii care urmarea descoperirea unui medicament universal care actiona la nivel genetic, un fel de „reset”dat organismului care ar fi adus pe oricine la o stare de santate perfecta. Cercetarile au fost abandonate, in mod oficial, din lipsa fondurilor.

2. Teleportarea

Problema: Timpul, inamicul nostru etern. Nu am putea castiga ”razboiul” cu el dar macar am putea sa ii furam cateva „lupte”. Timp castigat, toata lumea viseaza la asta. Sa nu mai pierzi atat timp pe drum, in trafic, sa ii poti vedea pe cei dragi oricand iti este dor fara sa trebuiasca sa iti faci griji ca ei sunt departe.

Solutia: Beam me up, Scotty!

Sanse ca teleportarea sa fie inventata in urmatorii 10 ani: Destul de mari. O echipa de cercetatori de la Universitatea Joint Quantum Institute din Maryland a teleportat cu succes date dintr-un atom in altul pe distante de 1 metru. Experimente in acest sens au mai fost facute si aici trebuie sa amintim celebrul experiment Philadelphia cunoscut si sub numele de Miraj.

3. Menajera Robot

Problema: In afara de Monica din Friends si de alte cateva persoane nimanui nu ii place sa faca curatenie.

Solutia: O mai tine minte cineva pe Rosie, menajera robot din The Jetsons?

Sanse ca menajera robot sa fie inventata in urmatorii 10 ani: Destul de mari. Deja aspiratoarele inteligente care aspira singure cat noi suntem plecati exista de niste ani buni. Dar oare o sa inventeze cineva unul care stie sa faca si patul, sa curete toaleta si chiar sa faca cumparaturi si sa gateasca?

4. Translatorul universal

Problema: Nu toata lumea vorbeste fluent Germana, Swahili sau Mandarina. Nu se stie niciodata cand pasii ne vor conduce intr-un bar din… Swaziland. Caldura mare in Swaziland, cum facem sa cerem o bere?

Solutia: Animalutul din The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy care locuia in urechea interna si traducea in engleza orice dialect al universului. Sau ceva similar…

Sanse ca translatorul universal sa fie inventat in urmatorii 10 ani: Reduse. Programe care traduc deja exista si sunt perfectionate dar suntem destul de departe de un dictionar electronic care sa fi facut fata pe santierul Turnului Babel.

5. Dispozitivul antigravitational

Problema: Nu ar fi grozav ca in loc sa iti dezgropi masina de sub mormane de zapada iarna, ea sa te astepte cuminte in fata geamului la etajul 11? Sau nu ar fi grozav sa nu mai simti toate gropile si pietricele cand te dai cu skateboardul sau cu rolele? (mai tine minte cineva skateboardul lui Marty din Back to the Future?)

Solutia:?

Sanse ca dispozitivul antigravitational sa fie inventat in urmatorii 10 ani: Aproape zero.  Vreau sa precizez ca aici nu vorbim despre inductia electromagnetica care exista si care este folosita spre exemplu in fabricarea unor trenuri foarte rapide pentru ca aici „levitatia” este limitata. Se poate face? Raspunsul onest ar fi ca nimeni nu stie sigur. Sunt multe teorii, majoritatea legate de efectul Biefeld-Brown dar pana sa reusim sa sarim din balcon in masina mai este cale lunga.

6. Masina timpului

Problema: Ti-ai dori sa mai mergi odata la interviul pentru jobul ala grozav pe care l-ai picat cu brio? Ti-ai dori sa nu te fi balbait in fata fetei frumoase de la bar de aseara? Sau de ce nu, ti-ai dori sa organizezi un safari cu velociraptori?

Solutia:?

Sanse ca masina timpului sa fie inventata in urmatorii 10 ani: Zero. Din pacate stiinta moderna nu intelege in totalitate notiunea de timp. Desi fizica cuantica ofera niste ipoteze, ele sunt departe de a putea fi trasformate intr-o masinarie care sa ne poata facilita o intalnire cu Dl. Einstein care poate ne-ar putea explica mai bine cateva lucruri despre acest dispozitiv inca ”mitic”.

7. Desalinizatorul casnic de apa

Problema: Unul din cinci oameni nu are acces imediat la apa potabila

Solutia: Lockheed Martin Corp

Sanse ca desalinizatorul casnic de apa sa fie inventat in urmatorii 10 ani: Foarte mari! Lockheed Martin Corp pretinde ca deja l-a inventat.  In cadrul unei conferinte de presa din martie a.c. Lockheed Martin Corp a prezentat o pelicula subtire de carbon ale carei distanta dintre fibre este de 1 nanometru (1 nanometru este de un miliard de ori mai mic decat 1 metru!!!), distanta suficient de mare ca apa sa treaca prin ea dar moleculele de sare sa nu poata face acest lucru. Mai pe intelesul tuturor Lockheed Martin Corp a inventat o sita foarte fina. Intodeauna ideile simple sunt cele mai eficiente!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>