Pages Navigation Menu

57 de ani lumina pana la Planeta Roz

57 de ani lumina pana la Planeta Roz

57 de ani lumina: distanta pana la ultima si cea mai in trend descoperire astronomica. Este vorba de un gigant gazoz, care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui.
Unul din cele mai interesante amanunte legate de aceasta exoplaneta este culoarea, asemanata de unii cercetatori cu cea a florilor unei anumite specii de cires. Altfel spus, vorbim de o planeta roz.
“Daca am putea sa calatorim pana la aceasta planeta giganta, am vedea o lume care inca straluceste in nuantele florilor de cires negru, datorita caldurii generate de propria formare”, spune Michael McElwain, un astro-fizician de la NASA si co-autor al acestui studiu.

1

 

Oamenii de stiinta sunt insa atrasi de un alt aspect al acestei descoperiri, si anume pozitia acestui urias roz la o distanta foarte mare de steaua in jurul careia orbiteaza, intr-o zona in care de obicei nu se formeaza planete. O prima ipoteza, care trebuie intarita de studii viitoare amanuntite, ar fi aceea legata de haosul din jurul formarii si evolutiei sistemului planetar, haos care se poate sa fi adus acest corp in contact cu alte planete in formare. Aceasta interferenta a dus probabil la impingerea planetei spre periferia sistemului.
Fiindca descoperirea e inca proaspata si studiile sunt in toi, nu putem decat sa admiram aceasta noua lume si de ce nu, sa ne gandim la un nume care sa i se potriveasca.

2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>