Pages Navigation Menu

5 Megastructuri abandonate

5 Megastructuri abandonate

Odata minuni arhitectonice, acum ruine. Peste tot in lume, cladiri ce candva se inaltau falnice si atrageau priviri pline de admiratie acum sunt uitate si stau sa se prabuseasca.  Ani de munca si milioane de euro cheltuite servesc acum drept adaposturi pentru oamenii strazii si terenuri de joaca pentru fotografi.

  • Cladirea Sci Fi (Iugoslavia)

Aceste structuri au fost comandate de catre fostul presedinte iugoslav Josip Broz Tito in anii 1960 pentru a comemora locurile unde au avut loc luptele in cel de-al doilea razboi mondial. Ele au fost concepute de diferiti sculptori si arhitecti, transmitand un impact vizual puternic pentru a arata increderea si puterea Republicii Socialiste.

In anii 1980, aceste monumente au atras milioane de vizitatori, insa dupa ce Republica s-a dizolvat la inceputul anilor ’90, au fost complet abandonate, iar semnificatiile lor simbolice s-au pierdut pentru totdeauna.

iugoslavia

 

  • Hotelul Ryugyong (Coreea de Nord)

La mijlocul anilor 1980, Coreea de Nord a vrut sa-si schimbe imaginea prin construirea unei cladiri masive, de renume mondial. Proiectul vroia sa simbolizeze progresul si atragerea de noi investitori occidentali. Astfel, s-a luat decizia de a construi un hotel care la vremea aceea ar fi fost cea mai inalta cladire din lume. In 1987 a inceput constructia hotelului Ryugyong. Acesta a fost destinat sa fie finalizat in 1989, dar dezvoltatorii s-au confruntat cu aproape orice obstacol imaginabil, iar pana in 1992 proiectul a fost abandonat.

In 1992 costul constructiei ajunsese la 750 milioane de dolari (cam 2% din intregul PIB al Coreei de Nord). Daca hotelul ar fi fost terminat, ar fi fost cel mai inalt hotel si a saptea cea mai inalta cladire din lume. De fapt, Ryugyong neterminat nu a fost depasit in inaltime de un alt hotel pana in 2009.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

  • Capsulele Sanzhi (Taiwan)

Acest loc futurist abandonat ramane un mister pentru turisti si chiar pentru localnici. Exista mai multe povestiri legate de circumstantele care au dus la abandonarea lui, dar nimeni nu stie exact ce a dus la starea lui de degradare. Cea mai populara poveste este ca a existat o serie de accidente misterioase care au dus la nenumarate decese. Localnicii cred ca satul este bantuit.  Atipicul sat este situat in San-Zhi, la marginea Taipeiului. Acesta a fost initial construit pentru orasenii instariti care cautau sa scape de de agitatia urbana la sfarsit de saptamana.

Cladirile au fost programate pentru a fi daramate la sfarsitul anului 2008, in ciuda unei petitii online ca sa fie pastrata una dintre structuri ca muzeu. Lucrarile de demolare au inceput la 29 decembrie 2008, cu planuri de reamenajare a zonei intr-o atractie turistica cu hoteluri si plaja. Din 2010, toate casele in forma de OZN-uri au fost demolate, in zona acum fiind construita o statiune balneara si un complex de stranduri.

ufo houses1

 

  • Insula Hashima (Japonia)

Daca ati vazut noul film James Bond Skyfall, atunci probabil ati fost impresionati de interpretarea lui Javier Bardem ca personaj negativ. El era tipul rau si traia pe o insula ce parea potrivita pentru el: un morman de cladiri abandonate ce stau in mijlocul oceanului. Daaar, insula este reala si cunoscuta ca Hashima sau Gunkanjima (“Battleship”) si se afla la aproximativ 14 kilometri in largul coastei japoneze in Marea Chinei de Est.

La sfarsitul anilor 1880, a fost gasit carbune pe fundul marii de langa insula. Initial, compania Japonia Mitsubishi a putut transporta minerii la locul de munca. Mai tarziu au decis ca ar fi mai usor sa construiasca case pentru lucratori si familiile acestora. Scoli, bai, temple, restaurante, piete si chiar un cimitir au fost construite toate pe un spatiu de marimea unui teren de fotbal.

Odata ce numarul de persoane de pe insula a ajuns la 5000, a fost recunoscut ca fiind cel mai dens populat loc de pe pamant. Cu toate acestea, in 1974 carbunele s-a terminat, iar societatea Mitsubishi a spus oamenilor ca are un numar limitat de locuri de munca pentru ei pe continent, pe principiul primul venit, primul servit. Astfel, 5000 de persoane au plecat atat de repede incat au mai ramas cesti de cafea pe mese si biciclete rezemate de pereti…

battleship-island-07

 

  • Cel mai mare parc abandonat din China

In satul Chenzhuang, la aproximativ 32 dekilometri nord-vest de centrul Beijingului, ruinele unui parc de distractii partial construit, numit Wonderland, ruginesc incet langa o autostrada, inconjurate de case si lanuri de porumb.

Constructia parcului s-a oprit in jurul anului 1998, dupa multe neintelegeri intre autoritatile locale si fermieri, in legatura cu preturile de expropriere ale terenurilor.

Structurile abandonate sunt acum loc de joaca pentru copiii localnicilor si fotografi, loc de joaca presarat insa cu pancarde in care sunt atentionati ca prezenta lor acolo este pe propriul risc.

 park

Sursa: Reuters

  • ufo houses
  • park1
  • hashima

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>