Pages Navigation Menu

4 iunie, in istorie!

4 iunie, in istorie!

105 - Imparatul Traian paraseste Roma pentru a purta al doilea razboi impotriva dacilor (105-106).

1783 - Fratii Montgolfier au facut o demonstratie in care au prezentat noua lor inventie: balonul cu aer cald.

1794 - Armata britanica a ocupat orasul haitian Port-au-Prince.

1798 - A murit Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt, celebru aventurier italian.

1859 - Razboiul de Independenta al Italiei. In batalia de la Magenta, armata franceza, aliata a regatului Sardiniei, invinge armata austriaca.

1867 – S-a nascut maresalul Carl Gustaf Emil Mannerheim, comandant suprem al armatei finlandeze in Al Doilea Razboi Mondial si apoi presedinte al Finlandei.

1876 - S-a infiintat, la Bucuresti, „Societatea nationala de Cruce Rosie a Romaniei”.

1876 - Trenul Transcontinental Express soseste la San Francisco, California, venind de la New York, dupa numai 83 de ore si 39 de minute.

1878 - Imperiul Otoman a semnat o conventie prin care a cedat Marii Britanii administrarea Ciprului, dar si-a pastrat autoritatea nominala.

1890 - S-a nascut Nae Ionescu, filosof si publicist roman.

1896 - Henry Ford a terminat primul sau automobil si l-a testat cu succes.

1912 - Massachusetts este primul stat american care stabileste un salariu minim obligatoriu.

1913 - Sufrageta Emily Davison este accidentata grav de calul regelui George al V-lea in timpul derby-ului de galop de la Epsom. Va muri peste patru zile din cauza ranilor.

1916 - Primul Razboi Mondial. Pe Frontul de Est Rusia porneste “Ofensiva Brusilov” printr-un baraj de artilerie impotriva trupelor austro-ungare din Galitia.

1917 - Sunt acordate primele Premii Pulitzer.

1919 - Congresul american aproba cel de-al 19-lea amendament al Constitutiei SUA, care garanteaza dreptul la vot al femeilor.

1920 – Se incheie Tratatul de la Trianon intre Puterile Aliate si Ungaria, care pierde 71% din teritoriu si 63% din populatie. Pentru Romania este act reprezinta recunoasterea internationala a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu tara mama.

1925 - A murit Gheorghe Dima, compozitor si dirijor roman.

1928 - Presedinte Chinei Zhang Zuolin este asasinat de agenti japonezi.

1929 - S-a nascut presedintele in exercitiu al Greciei, Karolos Papoulias.

1937 - Au fost folosite pentru prima oara carucioarele de supermarket, in Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.

1939 - Vasul de pasageri St. Louis, avand 963 de refugiati evrei europeni la bord, este impiedicat sa acosteze in Florida, SUA, dupa ce deja fusese refuzat din Cuba. Vaporul este fortat sa revina in Europa, unde peste 200 dintre pasageri vor muri in lagarele de concentrare naziste.

1939 - S-a nascut Alexandru Arsinel, actor roman de teatru si film.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial. Marina britanica a incheiat evacuarea de la Dunquerque a peste 300.000 de soldati. Pentru a sustine moralul populatiei premierul Winston Churchill a tinut un discurs memorabil in Camera Comunelor, ramas in istorie cu titlul “We shall fight on the beaches”.

1941 - Al Doilea Razboi Mondial. Trupele naziste executa 24 de profesori polonezi in Lwów.

1941 - A murit Wilhelm al II-lea, ultimul imparat al Germaniei si rege al Prusiei.

1941 - S-a nascut Valentin Uritescu, actor roman de teatru si film.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. A inceput Batalia de la Midway. Marina Imperiala Japoneza incepe atacul asupra insulelor Midway cu majoritatea navelor sale.

1943 - O lovitura de stat militara l-a inlaturat de la putere pe presedintele argentinian Ramon Castillo.

1944 – Al Doilea Razboi Mondial. Capitala Italiei, Roma, este eliberata de trupele americane de sub ocupatia germana.

1952 - S-a nascut presedintele in exercitiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski.

1957 - Dr. Martin Luther King jr. a tinut la Universitatea Berkeley, California, faimosul sau discurs “Power of nonviolence”.

1961 – La summitul de la Viena, liderul sovietic Nikita Hrusciov declanseaza “criza Berlinului” amenintand ca va semna un tratat de pace separat cu Republica Democrata Germana si ca va bloca accesul in Berlinul de Est pentru americani, francezi si britanici.

1961 - S-a nascut fostul premier al Ungariei, Ferenc Gyurcsany.

1965 - A murit Gheorghe Ionescu-Sisesti, agronom roman.

1970 - Tonga isi castiga independenta fata de Marea Britanie.

1971 - A murit György Lukács, filosof ungar, istoric literar si estetician marxist, participant activ la Revolutia Ungara din 1956.

1975 – S-a nascut actrita americana Angelina Jolie.

1979 - Locotenentul aviator Jerry Rawlling a preluat puterea in Ghana printr-o lovitura de stat, inlaturandu-l pe generalul Fred Akuffo.

1985 - S-a nascut fotomodelul israelian Bar Refaeli.

1986 - Jonathan Pollard a pledat vinovat in procesul intentat de SUA impotriva sa pentru spionaj in favoarea Israelului.

1988 - Trei masini transportate cu trenul avand explozibil la bord au sarit in aer la Arzamas, URSS, ucigand 91 de oameni si ranind circa 1.500.

1989 – In Polonia au loc primele alegeri libere de la impunerea dictaturii proletariatului, alegeri castigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”, condus de Lech Walesa, singura miscare muncitoreasca independenta intalnita vreodata intr-un stat comunist.

1989 – Protestul pasnic din Piata Tienanmen este intrerupt brutal de interventia violenta a Armatei Populare Chineze. A urmat un adevarat masacru in care si-au pierdut viata mii de oameni. Tinerii adunati in Piata Tienanmen („Poarta Pacii Ceresti”) manifestasera, incepand cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice si pentru initierea unui dialog cu guvernul communist.

1989 - Ali Khamenei este ales lider suprem al Republicii Islamice Iran, dupa moartea ayatollahului Khomeini.

1989 - O conducta ce transporta gaze naturale a explodat langa orasul sovietic Ufa, in timp ce doua trenuri aflate in mers s-au intersectat, provocand moartea a 575 de oameni.

1992 - La Jilava au fost sfintite o cruce de marmura si un monument ridicat in memoria maresalului Ion Antonescu, pe locul unde acesta a fost executat la 1 iunie 1946.

1996 - Racheta spatiala Ariane 5 a explodat la 20 de secunde dupa lansare.

1998 - Terry Nichols este condamnat la inchisoare pe viata pentru implicarea in atentatul de la Oklahoma City.

2001 - Gyanendra, ultimul rege al Nepalului, ajunge la putere dupa masacrul de la Palatul Regal.

2004 - A fost inaugurat „Water Park” cel mai mare parc acvatic din Romania, aflat langa Aeroportul Otopeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>