Pages Navigation Menu

27 octombrie: În memoria soldaților români, Brâncuși ridică trei monumente

27 octombrie: În memoria soldaților români, Brâncuși ridică trei monumente

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, cunoscut şi sub numele de Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul primului război mondial, proiectat şi construit de Constantin Brâncuşi.

http://www.mihai.photo

http://www.mihai.photo

Pe 27 octombrie 1938 a fost inaugurat, la Târgu-Jiu, ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuşi în cinstea ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Jiu, cuprinzând capodoperele artei moderne: Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit.

Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit, sunt dispuse pe aceeaşi axa, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.

Masă tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masă dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanţii. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară. Totul decurge în tăcere.

Poarta sărutului este o sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuşi, parte a tripticului Ansamblului Monumental din Târgu Jiu. Poarta sărutului, care se află amplasată pe aleea de la intrarea din parcul oraşului, este alcătuită din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi. Ea prezintă coloane groase, paralelipipedice, ce sprijină o arhitrava cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lăţimea de 6,45m, înălţimea de 5,13m şi grosimea de 1,69m. Poarta sărutului arată că un arc de triumf, simbolizând triumful vieţii asupra morţii.

Coloana Infinită, cunoscută în mod greşit şi sub denumirea de „Coloana Infinitului” este o sculptură a sculptorului român Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poartă sărutului şi Masă tăcerii concepute şi executate de acesta. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici suprapuşi, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiţi „mărgele” de către autorul lor, Brâncuşi.

Sculptură este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” şi a fost dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>