Pages Navigation Menu

27 iulie: Sfântul Pantelimon, vindecătorul ochilor

27 iulie: Sfântul Pantelimon, vindecătorul ochilor

Creștinii de pretudindeni îl pomenesc în data de 27 iulie pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sfântul vindecător de boli de ochi, cum i se spunea în popor, oftalmolog, a murit ca un martir din cauza credinței și a minunilor de vindecare .

27 iulie: Sfântul Pantelimon, vindecătorul ochilor

27 iulie: Sfântul Pantelimon, vindecătorul ochilor

Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti”. Prin modul în care și-a trăit viața, sfântul a arătat că nu a umblat după averi, mulțumindu-se cu ceea ce putea avea din rosturile lui. Niciodată nu a cerut ca binefacerile sale să fie răsplătite, spun cărțile sfinte. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Tradiții și obiceiuri

Se zice că în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna.

În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. Tot în acesată zi se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.

 Se mai spune că oamenii care lucrează de Sfântul Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie. 

Citește și: Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>