Pages Navigation Menu

„24 Wochen // 24 Weeks”, film lacrimogen la BERLINALĂ

„24 Wochen // 24 Weeks”, film lacrimogen la BERLINALĂ

La doi ani de la succesul înregistrat cu producția „Two Mothers” (2013), ce prezintă povestea de dragoste a două lesbiene, regizoarea Anne Zohra Berrached a prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin un lung metraj realizat în jurul unei teme cu un puternic impact social.

http://variety.com

http://variety.com

„24 Wochen // 24 Weeks” este filmul ce a emoționat, duminică, până la lacrimi spectatorii prezenți la Berlinală, conform Agerpres. Povestea lui Astrid, interpretată de Julia Jentsch, o actriță de stand-up, care rămâne însărcinată și în a patra lună de sarcină află că ființa nenăscută suferă de probleme grave de sănătate, cu șanse de 98% de a avea sindrom Down, nu a lăsat sala de la Berlin fără reacții. În urma veștilor date de medic, Astrid și soțul ei Markus (Bjarne Model) vor trebui să decidă care va fi soarta copilului și hotărăsc să îl păstreze.

În a șase lună de sarcină, în urma controalelor medicale, actrița de stand-up află că drama continuă, bebelușul ei nenăscut având și probleme cardiace, mai exact, copilul are două găuri în inimă. Dacă până acum părinții au căzut de comun acord că pot să facă față unei probleme de tipul sindromului Down, în urma ultimului diagnostic emis de medic varianta unui avort este luată în calcul mai ales de către cadrele medicale. Și din moment ce avorturile sunt permise în Germania la un termen avansat al sarcinii atunci când intervin complicații de tip handicap, sarcina lui Astrid ar putea să se sfârșească la șase luni, conform criticului de film .

Cazul este mediatizat, iar presiunile sunt din ce în ce mai mari. Astrid urmează ședințe de terapie, iar într-una dintre scene este surprinsă chiar și în biserică. Fiind celebră, implicit în lumina reflectoarelor, orice drum va alege, decizia ei va fi una publică, neputând-o ascunde de ochii curioșilor.

Dincolo de drama în sine, scenariul cere o discuție reală între cei doi soți, Astrid și Markus, despre impactul pe care l-ar avea un copil cu handicap asupra vieții loc ca indivizi, ca un cuplu și ca o familie.

Efectele vizuale sunt concepute pentru a intra în fețele personajelor, a le examina, de parcă le-ar cerceta conștiința. De asemenea, datorită imaginilor ecografice, trăsăturile fătului se pot distinge clar: mâini, picioare, buze, trăsături care să întărească ideea de copil uman viu, iar Berrached (regizoarea) a făcut toate eforturile pentru a sublinia aceste aspecte. De asemenea, este pentru prima dată când au fost suprinse imagini de tip HD într-un uter.

Pentru a nu fi puse la îndoială autenticitate temelor medicale din film, Berrached a folosit în distribuție medici reali și furnizori de servicii medicale.

 Julia Jentsch a câștigat în 2015 la Berlinală premiul pentru interpretare pentru “Sophie Scholl: Die letzen Tage”.

La fel ca în „Two Mothers” (2013), Anne Zohra Berrached încearcă să își păstreze o poziție de nutralitate în „24 Weeks” (2016) în ceea ce privește tema avortului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>