Pages Navigation Menu

21 iunie, in istorie!

21 iunie, in istorie!

1527 – A incetat din viata Niccolo Machiavelli, istoric, scriitor, politician italian.

1607 - Este infiintata prima Parohie Protestant Episcopala din SUA, in Jamestown.

1621 - 27 de nobili cehi au fost executati in Piata Orasului Vechi din Praga, ca urmare a Bataliei de la Muntele Alb.

1633 – Omul de stiinta italian Galileo Galilei a fost gasit vinovat de catre Inchizitie de “banuita erezie” pentru apararea opiniei heliocentrice copernicane, in care se crede ca Pamantul si alte planete orbiteaza in jurul Soarelui.

1734 - O sclava a fost condamnata la moarte la Montreal, fiind acuzata ca a pus foc in casa proprietarilor, foc care mai apoi s-a extins si a distrus o mare parte din oras.

1749 - A fost fondat orasul canadian Halifax, in Noua Scotie.

1788 - New Hampshire a ratificat Constitutia Statelor Unite ale Americii si a devenit al 9-lea stat admis in SUA.

1791 - Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei si rudele sale apropiate au fugit la Varennes in timpul Revolutiei Franceze.

1824 - Razboiul de Independenta al grecilor. Forte egiptene au capturat insula Psara din Marea Egee.

1848 – In revista „Foaie pentru minte, inima si literatura” a aparut poezia „Un rasunet”, de Andrei Muresanu. Din 1989 aceasta poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al Romaniei, cunoscut sub titlul „Desteapta-te, romane!”.

1854 - Prima decoratie “Victoria Cross”, cea mai inalta distinctie militara britanica, a fost acordata in timpul Razboiului din Crimeea.
1893 – A incetat din viata politicianul american Amasa Leland Stanford, fondatorul Universitatii Stanford.

1898 - Statele Unite au ocupat insula Guam de la Spania.

1900 - Rascoala Boxerilor. China a declarat formal razboi Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Japoniei.

1900 - Baronul Eduard Toll, conducatorul expeditiei polare rusesti din 1900-1903, a plecat din Sankt Petersburg la bordul navei Zaria. Nu va reusi sa se mai intoarca acasa.

1905 – S-a nascut Jean-Paul Sartre, romancier, dramaturg, filosof francez. A fost fondatorul si conducatorul cotidianului de stanga Libération. In 1964 i-a fost acordat Premiul Nobel, insa l-a refuzat.

1908 - A murit compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov.

1919 – Amiralul Ludwig von Reuter a ordonat scufundarea (sabordarea) intregii flote germane aflata prizoniera la baza Scapa Flow, din Scotia. 52 dintre cele 74 de nave au ajuns pe fundul marii. Cei noua marinari morti sunt considerati ultimele victime ale Primului Razboi Mondial.

1919 - Politia canadiana a tras impotriva unei multimi formata din veterani de razboi, la Winnipeg. Doi oameni au fost ucisi.

1922 – A incetat din viata omul politic roman Take Ionescu.

1925 - S-a nascut politicianul italian Giovanni Spadolini. A fost prim-ministru al Italiei, ministru si presedinte al Senatului.

1930 - Serviciul militar obligatoriu de un an a intrat in vigoare in Franta.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial: Franta a capitulat in fata Germaniei.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Dupa un indelungat asediu, portul african Tobruk a fost cucerit de trupele germane si italiene.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Japonia a atacat pentru prima si singura data SUA pe continent. Un submarin a tras 17 torpile asupra bazei militare Fort Stevens, din Oregon.

1943 - S-a nascut regizorul roman de teatru si film Andrei Serban.

1948 - Columbia Records a introdus discul inregistrat long-play (LP).

1953 – S-a nascut Benazir Bhutto, singura femeie prim-ministru al Pakistanului. Dupa ce s-a intors din exil in octombrie 2007, a devenit liderul opozitiei politice. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigas cu bomba in cursul unei manifestatii electorale.

1955 - S-a nascut Michel Platini, fotbalist si antrenor francez, actualul presedinte al UEFA.

1957 - Ellen Fairclough a devenit prima femeie din Canada numita ministru.

1964 - Militantii pentru drepturile civile, Andrew Goodman, James Chaney si Mickey Schwerner, au fost asasinati de Ku Klux Klan in Neshoba County, Mississippi.

1977 - Elvis Presley a sustinut ultimul sau concert in Rapid City, Dakota de Sud.

1982 – John Warnock Hinckley a fost gasit nevinovat pentru incercarea de asasinare a presedintelui american Ronald Reagan, din 30 martie 1981, deoarece nu era in deplinatatea facultatilor mintale.

1982 - S-a nascut printul William, duce de Cambridge.

2006 - Au fost descoperite doua luni ale lui Pluto, Nix si Hydra.

2009 - Groenlanda a primit dreptul de autoguvernare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>