Pages Navigation Menu

12 mai, in istorie!

12 mai, in istorie!

113 – A fost inaugurata, la Roma, in forumul nou construit, „Columna lui Traian”, opera atribuita lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustreaza razboaiele daco-romane, constituie un original act de nastere a poporului roman.

1364 - A fost fondata Universitatea Iagellona din Cracovia, prima din Polonia si una dintre primele din Europa Centrala.

1551 - Este inauguranta prima Universitate de pe continentul american, la Lima, Peru.

1689 - Regele William al III-lea al Angliei adera la Liga de la Augsburg si incepe un razboi cu Franta.

1743 - Imparateasa Austriei, Maria Tereza, este incoronata regina a Boemiei, dupa ce l-a invins pe adversarul sau, Carol al VII-lea, Imparat Romano-German.

1780 - Razboiul American de Independenta. Armata continentala este invinsa de britanici in batalia pentru orasul Charleston, Carolina de Sud.

1797 - Generalul Napoleon Bonaparte ocupa Venetia in numele Frantei.

1812 - S-a nascut George Baritiu, istoric si publicist roman, participant la Revolutia de la 1848.

1842 - S-a nascut Jules Massenet, compozitor francez.

1848 – Revolutionarii moldoveni refugiati in Transilvania elaboreaza, la Brasov, programul-legamant „Principiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizeaza dezideratele romanesti: „Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc”.

1862 - Razboiul de Secesiune. Trupele nordiste cuceresc orasul Baton Rouge, Louisiana.

1873 - Oscar al II-lea este incoronat rege al Suediei.

1881 - Tunisia devine protectorat francez.

1884 - A murit Bedřich Smetana, compozitor si dirijor ceh.

1907 - S-a nascut Katherine Hepburn, actrita americana, de patru ori castigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun rol feminin.

1926 - Greva generala de noua zilei se incheie in Marea Britanie.

1932 - La zece saptamani dupa ce-a fost rapit, copilul lui Charles Lindbergh este gasit fara viata in Hopewell, New Jersey la doar cateva mile de casa familiei Lindbergh.

1935 - A murit maresalul Józef Piłsudski, militar si om politic polonez, sef al statului (1918-1922, 1926-1935).

1937 - A fost incoronat regele George al VI-lea al Angliei la Westminster Abbey.

1938 - S-a nascut Dumitru Farcas, taragotist roman.

1941 - Germanul Konrad Zuse a prezentat la Berlin primul calculator din lume.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Incepe a doua batalie de la Harkov. Fortele sovietice comandate de maresalul Semion Timosenko lanseaza o puternica ofensiva.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Prima gazare in masa, datata cu exactitate, din lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, in urma careia au fost ucisi 1.500 de evrei polonezi.

1942 - S-a nascut Aurelian Andreescu, interpret roman de muzica usoara.

1943 - A fost terminata construirea cladirii Pentagonului.

1945 - Al Doilea Razboi Mondial: Armata romana isi incheie oficial participarea la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

1949 - Uniunea Sovietica a ridicat blocada instituita asupra Berlinului de Vest.

1949 - Statele occidentale au aprobat Constitutia noului stat german: Republica Federala Germania.

1955 - Austria isi recapata independenta deplina odata cu sfarsitul ocupatiei puterilor aliate in Al Doilea Razboi Mondial.

1975 - S-a nascut Jonah Lomu, rugbyst neo-zeelandez.

1982 - Agentii de securitate reusesc sa-l opreasca la timp pe preotul Juan Fernandez Krohn, care vroia sa-l asasineze cu o baioneta pe Papa Ioan Paul al II-lea in timpul unei procesiuni inchinate Sfinte Fecioare de la Fatima., Portugalia.

1998 - Patru studenti sunt impuscati la Universitatea din Trisakti, Djakarta, Indonezia, in timpul unor demonstratii care in cele din urma vor duce la prabusirea regimului dictatorial al presedintelui Suharto.

1999 - A murit americanul de origine romana Saul Steinberg, desenator la revista The New Yorker.

2001 - A murit Alexei Tupolev, proiectant al avionului supersonic sovietic TU-144. A fost fiul lui Andrei Tupolev, cel mai important inginer sovietic in domeniul aviatiei.

2002 - Fostul presedinte american Jimmy Carter a efectuat o vizita de cinci zile in Cuba, fiind primul sef de stat al SUA care a ajuns in insula dupa Revolutia Cubaneza din 1959, condusa de Fidel Castro.

2008 - Un cutremur devastator, de 8 grade pe scara Richter, a avut loc in provincia chineza Sichuan, provocand moartea a circa 69.000 de oameni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>