Pages Navigation Menu

11 iunie, in istorie!

11 iunie, in istorie!

1184 I.H. - Razboiul troian. Troia este distrusa si arsa, conform calculelor facute de Eratostene.

173 - Razboaiele marcomanice. Armata romana din Moravia este incercuita de tribul germanic Quadi. In timpul unei furtuni violente, imparatul Marcus Aurelius reuseste insa sa-i invinga si sa-I supuna in asa numitul “miracol al ploii”.

1509 - Are loc casatoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Ecaterina de Aragon, prima dintre sotiile sale.

1594 - Regele Spaniei, Filip al II-lea, a recunoscut drepturile si privilegiile nobililor locali din Filipine.

1770 - Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali din largul coastei australiene.

1776 - Congresul Continental American a stabilit formarea unei comisii din cinci persoane, Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman si Robert R. Livingston, care sa elaboreze Declaratia de Independenta.

1788 - Exploatorul rus Gerasim Izmailov ajunge in Alaska.

1837 - In orasul american Boston au avut loc ciocniri interetnice intre yankei si irlandezi.

1848 - Inceputul revolutiei pasoptiste in Bucuresti. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze „Constitutia” (proclamatia si programul de la Islaz) si sa recunoasca guvernul revolutionar provizoriu.

1859 - A murit politicianul si cancelarul austriac Metternich.

1864 - S-a nascut compozitorul si dirijorul german Richard Strauss.

1871 - A venit pe lume politicianul Stiepan Radici, presedinte al Partidului Taranesc Croat (1901-1928). Adversar al hegemoniei sarbesti in cadrul Iugoslaviei, a fost impuscat in Parlament de politicianul sarb Punisa Racici si a decedat cateva saptamani mai tarziu din cauza ranilor la stomac, pe 8 august 1928.

1892 - La Melbourne, Australia, a fost fondat unul dintre primele studiouri de film din lume, Limelight.

1895 - S-a nascut politicianul sovietic Nikolai Bulganin. A ocupat mai multe functii de conducere in cadrul Partidului Comunist si un guvern, cea mai importanta fiind de prim-ministru al URSS (1955-1958).

1901 - Noua Zeelanda a anexat Insulele Cook.

1903 - Un grup de ofiteri sarbi a patruns in Palatul Regal si i-a asasinat pe regele Alexandru Obrenovici si pe regina Draga.

1910 - S-a nascut marele oceanolog francez Jacques-Yves Cousteau.

1917 - Printul Alexandru I a urcat pe tronul Greciei dupa ce tatal sau, Constantin, a abdicat din cauza presiunilor fortelor Antantei aflate la Atena de a intra in razboi impotriva Germaniei.

1935 - Inventatorul american Edwin Armstrong a facut prima demonstratie de transmisie in banda FM la Alpine, New Jersey.

1937 - Marea Epurare in URSS. Din ordinul lui Stalin sunt judecati si executati opt generali de armata.

1938 - Al doilea razboi sino-japonez. Guvernul nationalist chinez a provocat mari inundatii pe Fluviul Galben pentru a-i opri pe japonezi. Ca rezultat, intre 500.000 si 900.000 de civili si-au pierdut viata.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. Generalul Ion Antonescu s-a intalnit cu Adolf Hitler Berchtesgaden si s-a angajat ca Romania sa participe la razboiul antibolsevic, alaturi de Germania.

1942 - Al Doilea Razboi Mondial. Guvernul american s-a angajat sa acorde ajutor militar si economic Uniunii Sovietice.

1944 - A fost lansata la apa nava USS Missouri, ultima construita de americani in timpul razboiului si locul unde se va semna capitularea Japoniei in 1945.

1948 – Marea Adunare Nationala voteaza Legea privind nationalizarea principalelor intreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurari si de transport.

1955 - 83 de morti și cel puțin 100 de raniți intr-un accident pe circuitul Leu Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a rasucit in aer și a explodat.
1955 – S-a nascut actrita de teatru si film Mariana Buruiana.

1956 - 150 de oameni si-au pierdut viata in Sri Lanka in primele ciocniri interetnice in care au fost implicati tigri tamili.

1959 - S-a nascut actorul britanic Hugh Laurie, protagonistul serialului Dr. House.

1962 - Frank Morris, John Anglin si Clarence Anglin sunt singuri prizonieri care au evadat din celebra inchisoare Alcatraz.

1963 - Guvernatorul statului Alabama, George Wallace, a stat in fata Universitatii pentru a opri doi tineri de culoare sa se inscrie la facultate. Mai tarziu, in aceeasi zi, cei doi, Vivian Malone si James Hood, acompaniati de trupele Garzii Nationale, se vor putea inregistra ca studenti.

1963 - Calugarul budist Thich Quang Duc si-a dat foc intr-o intersectie aglomerata din Saigon pentru a protesta impotriva lipsei de libertate religioasa din Vietnamul de Sud.

1964 - Veteranul din Al Doilea Razboi Mondial, Walter Seifert, a intrat intr-o scoala din orasul german Koln si a ucis prin impuscare opt elevi si doi profesori si a ranit alte cateva zeci de persoane.

1964 - A vazut lumina zilei fostul pilot de Formula 1 Jean Alesi.

1970 - Anna Mae Hays si Elizabeth P. Hoisington au primit oficial gradul de general al armatei SUA, primele femei care au ajuns atat de sus in ierarhia militara americana.

1978 – Virginia Ruzici, jucatoare de tenis de camp, cucereste titlul de campioana la Roland Garros, fiind prima romanca laureata atat la simplu, cat si la dublu, alaturi de jucatoarea iugoslava Mima Iausovec.

1979 – A murit celebrul actor american John Wayne. A avut mare succes cu rolurile din filmele western si a castigat Premiul Oscar pentru interpretarea din True Grit (1969).

1981 - Un puternic cutremur, de 6,9 grade pe scara Richter a avut loc in Golbaf, Iran, provocand moartea a peste 2.000 de persoane.

1984 - A decedat Enrico Berlinguer, presedinte al Partidului Comunist Italian (1972-1984).

1986 - S-a nascut actorul american Shia LaBeouf.

1992 - S-a desfasurat primul Targ Internațional de Carte „Bookarest” organizat la Bucuresti in perioada 11-14 iunie 1992.
1998 – Compaq a platit 9 miliarde de dolari pentru Digital Equipment Corporation, in cea mai mare achizitie din domeniul high-tech.

2001 - Timothy Mc Veigh a fost executat pentru punerea la cale a atentatelor de la Oklahoma City, din 1995.

2002 - Congresul SUA l-a recunoscut pe Antonio Meucci ca inventator al telefonului.

2004 - Au loc funeraliile lui Ronald Reagan la Washington National Cathedral.

2005 - Jurnalista franceza Florence Aubenas si insotitorul sau, ghidul irakian Hussein Hanoun au fost eliberati dupa 157 de zile de captivitate in Irak.

2006 - La TIFF 2006 filmul “A fost sau n-a fost?”, in regia lui Corneliu Porumboiu, a caștigat Trofeul „Transilvania”.

2008 - Un incendiu a distrus Biserica Evanghelica din Bistrita, monument reprezentativ pentru tranzitia de la stilul gotic la cel renascentist in Transilvania.

Sursa: wikipedia.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>