Pages Navigation Menu

10 lucruri despre filmul mut

10 lucruri despre filmul mut

Filmul mut- Calatorie pe luna

1. Dupa inventarea imaginii in miscare, cinematografia a devenit curand o arta extrem de populara, care atragea spectatori de peste tot, chiar si fara sunet. Daca e sa definim filmul mut, putem spune ca este productia ale carei imagini nu sunt insotite de sunet, iar replicile sunt redate sub forma de inserturi scrise intre diferite secvente, fie se subinteleg din mimica si gestica actorilor. 

2. Filmul mut a avut o evolutie cuprinsa intre 1895, cand fratii Lumiere si-au prezentat prima proiectie cinematografica cu filmul La sortie d’usine Lumiére à Lyon  si pana la aparitia primului film sonor, in anul 1926, cand societatea Warner realizeaza experimental un film-opera, muzical si cantat sonor Don Juan.

 Filmul mut- Fratii Lumiere

            3. Fratii Lumiere proiectau imaginile pe o panza. Specatatorii erau uluiti de imaginile simple, care prezentau evenimente cotidiene. Timp de cativa ani cinematograful a fost considerat o noutate, filmele puteau  fi vizionate in targuri si localuri cu program artistic.

4. Din 1900, cineastii au inceput sa isi dea seama ca filmul poate fi folosit si intr-un mod creativ, prezentand spectatorilor intamplari fictive si nu doar evenimente cotidiene. Georges Melies prin filmul sau Calatorie pe luna, din 1902, a aratat ca aparatul de filmat ofera sansa de a realiza diferite trucaje si elemente speciale, inregistrand scamatorii de teatru la care a adaugat lumini si decoruri deosebite. 

5. Dupa anul 1900, proiectiile de film au iesit din corturile si salile improvizate, iar in 1910, existau cateva mii de sali de cinematograf in Europa si in America. Cinematograful devine treptat o mare afacere. Filmele care durau pana atunci nu durau mai mult de 15-16 minute, incep sa depaseasca o ora, si dau posibilitatea realizarii unor productii mai mari, cu teme istorice, cu decoruri  impresionante si cateva mii de figuranti. Italienii sunt primii care realizeaza un astfel de film: Quo Vadis,  in 1912.

 Filmul mut- Charlie Chaplin

            6. Filmul incepe sa fie facut cu arta si mai ales sa fie inteles de public. Dialogurile dintre personajele filmului erau exprimate prin niste inserturi scrise, intre diferite secvente ale actiunii. 

7. Pentru a reprezenta si mai bine atmosfera filmului, unii producatori au introdus in sala pianul sau chiar orchestra, asa cum a procedat regizorul american D. W. Griffith la lansarea productiei Nasterea unei natiuni.

8. Lipsa sonorului nu i-a impiedicat pe marii producatori de filme, sa dea noii arte de exprimare, capodopere de valoare, arta filmului mut fiind concentrata asupra expresiei imaginii redate, o expresie specifica, teatrala, uneori chiar exagerata a actorilor. O serie de actori, alesi dupa rigorile fotogeniei au contribuit la aceasta arta, printre care si Rudolf Valentino. Charlie Chaplin este un alt exemplu de actor genial, care a fost capabil sa interpreteze o gama larga de sentimente, fara un singur cuvant.

Filmul mut- The Artist 

            9. Filmul mut The Artist, cu premiera in 2012, prezinta povestea lui George Valentin, un renumit actor de filme mute, a carei cariera incepe sa decada odata cu aparitia sonorului. Pelicula, castigatoare a premiului Oscar, este un tribut pentru cinematografia anilor 1920. 

10. In cinematografia romana, o importanta realizare a filmului mut ramane memorabilul Independenta Romaniei.

 

Surse foto: mareleecran.net; urbanmogullife.com; theboken.com

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>