Pages Navigation Menu

10 lucruri despre diamante si povestile lor

10 lucruri despre diamante si povestile lor

diamante

1. Numele de diamant provine de la grecescul „adamas”, ce insemna invincibil, numele fiind dat in semn de pretuire a duritatii acestei roci. Inca din Antichitate si chiar mai devreme, diamantele i-au fascinat pe oameni mai mult decat aurul sau alte pietre pretioase, impingandu-i sa jefuiasca, sa insele sau sa fure, in numele lor.

2. Diamantele sunt cunoscute ca cele mai dure substante de pe Pamant, extragandu-se si astazi prin metoda mineritului. Aproximativ 50% din zacamintele de diamante ale lumii se afla in zona centrala si sudica a Africii, restul fiind in India, Australia, Canada, Ghana, Siberia si Insula Borneo. Din aceste zone se extrag anual nu mai putin de 26 de tone de diamante naturale, a caror valoare depaseste 9 miliarde $. In acelasi timp sunt produse circa 100 de tone de diamante artificiale folosite in activitati industriale, pentru forarea la adancimi mari, dar si in electronica sau pentru taierea materialelor dure.

3. Primele scrieri despre diamante au aparut in Roma Antica, iar pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, minele din Golconda, India, erau singurele de unde se puteau extrage diamantele. Alte mine au fost descoperite ulterior si in Brazilia, iar in secolul al XIX-lea, mai exact in 1866 si in Africa de Sud, moment in care acesata zona a devenit cel mai mare producator mondial de diamante naturale. Astazi, cele mai mari centre de prelucrare si comercializare a diamantelor sunt New York si Israel.

4. De-a lungul timpului au existat numeroase diamante pe cat de celebre, pe atat de scumpe. Printre acestea se numara: Marele Mogul (se crede despre el ca este cel mai mare diamant din lume), Cullinan, Jubilee, Tiffany, Black Orloff, Hope sau Koh-i Noor.        Diamantul Kooh-i Noor pe coroana regala

5. Diamantul  Koh-i Noor  a fost inca de la inceput inconjurat de legende. Multe dintre acestea mentioneaza faptul ca diamantul ar avea o vechime de peste 5000 de ani, fiind numit in scrierile sanscrite, Giuvaierul Sayamantaka. Cu toate acestea, se pare ca primul posesor al sau a fost Rajahul din Malwa, iar primele documente care atesta existenta sa provin din jurul anului 1526. Numele sau inseamna in limba persana Muntele de Lumina. Mai exact  Koh-i Noor este un diamant de 106 carate, detinand pentru o perioada de timp titlul de cel mai mare diamnat din lume.

O alta legenda spune ca Shah Jahan, conducatorul care comandase construirea complexului monumental Taj Mahal, a fost inchis pentru tot restul vietii de fiul sau. Acesta mai putea vedea Taj Mahal-ul, unde isi ingropase mult iubita sa sotie, doar prin reflexia diamantului. Invazia britanica ce a dus la cucerirea Indiei si transformarea acesteia in cea mai mare colonie a Londrei a dus si la confiscarea pretiosului diamant in anul 1851 si trimiterea lui Reginei Victoria. Imediat,  Koh-i Noor, impreuna cu alte 2000 de diamante de dimensiuni mai mici au fost montate pe coroana regala. Conforma traditiei, diamantul era purtat doar de catre femeile din cadrul Familiei Regale, precum reginele Victoria, Alexandra, Maria si Elizabeta. In prezent, diamantul se afla in Turnul Londrei, alaturi de bijuteriile Coroanei Britanice.

6. Diamantul a devenit un simbol al suveranitatii universale, dar si al incoruptilitatii, mai ales in traditiile occidentale. Pliniu cel Batran considera diamantul un talisman universal care alunga duhurile rele si vindeca toate bolile. In perioada medievala oamenii credeau ca diamantul are puterea de a alunga vrajitoarele si animalele salbatice. Mai mult decat atat, vechii rusi credeau ca purtarea unui diamant favorizeaza castitatea si previne desfraul. In Franta, era numit Piatra Impacarii deoarece se credea ca potoleste mania si mentine legaturile dintre cei casatoriti.

7. Pentru familia de Medici, diamantul era simbolul direct al iubirii Lui Dumnezeu, dar si un simbol a intelepciunii familiei si al victoriei sale. In perioada renascentista acesta reprezenta echilibrul sufletesc, buna credinta, integritatea caracterului, curajul in fata obstacoleleor si avea puterea de a elibera oamenii de propriile lor temeri.

8. In simbolistica budismului tibetan, diamantul este simbolul fortei spirituale invincibile. Alte semnficatii sunt: fulgerul iluminarii, infinitul, transparenta si vidul, dar si natura pura, identica naturii lui Budha. Diamantul Taylor Burton

9. Diamantele sunt sinonime si cu luxul, logodna sau nunta. Celebra Liz Taylor a fost o fana a acestora. Sotul sau, Richard Burton i-a oferit un diamant de 70 de carate, pe care Liz l-a denumit diamantul Taylor-Burton. In cele din urma, aceasta l-a vandut pentru suma de 3 milioane $.

10. Un alt diamant celebru este Cullinan I, cunoscut si sub numele de Marea Stea a Africii. Acesta a fost descoperit in 1905 in Africa de Sud si este considerat cel mai mare diamant prelucrat, fiind taiat din celebrul Diamant Cullinan. Cullinan I cantareste 530,2 carate si este montat la sceptrul regal, fiind expus in Turnul Londrei. Valoarea sa a fost imposibil de evaluat.

Diamantul Cullinan

Sursa: descopera.ro

Sursa foto: dailymail.co.uk; famousdiamonds.tripod.com

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>