Pages Navigation Menu

1.000 de experţi în domeniul tehnologiei denunţă o cursă a înarmării cu “roboţi ucigaşi”

1.000 de experţi în domeniul tehnologiei denunţă o cursă a înarmării cu “roboţi ucigaşi”

killer robots 

Peste 1.000 de experţi şi cercetători în domeniul tehnologiilor au publicat o scrisoare deschisă în care denunţă “roboţii criminali” şi avertizează asupra faptului că “o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială (AI) este o idee proastă”, relatează BBC News online.

Printre semnatari se află omul de ştiinţă Stephen Hawking, antreprenorul Elon Musk şi cofondatorul Apple Steve Wozniak.

Scrisoarea a fost prezentată marţi, la o conferinţă pe tema inteligenţei artificiale.

“Roboţii ucigaşi” fac în prezent obiectul a numeroase dezbateri – inclusiv, recent, în cadrul comisiilor ONU, care se gândeşte la o eventuală interdicţie a anumitor tipuri de arme autonome.

Acum experţii cer să fie interzisă în mod expres inteligenţa artificială în gstionarea armamentului, subliniind că acest lucru ar fi “dincolo de un control uman semnificativ”.

“La fel cum cei mai mulţi chimişti şi biologi nu au niciun interes în a construi arme chimice sau biologice, cei mai mulţi cercetători în domniul inteligenţei artificiale nu au niciun interes în a construi arme dorate cu inteligenţă artificială – şi nu vor ca alţii să murdărească domeniul făcând acest lucru”, subliniază autorii scrisorii.

Profesorul de la MIT Noam Chomsky, şeful pentru Inteligenţă Artificială de la Google Demis Hassabis şi expertul în domeniul conştiinţei Daniel Dennett se află, de asemenea, printre semnatarii scrisorii.

Textul, care a fost publicat online de către Institutul Viitorul Vieţii (Future of Life Institute – FLI), urma să fie prezentat delegaţilor la Conferinţa mixtă internaţională asupra inteligenţei artificiale, la Buenos Aires.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>