Pages Navigation Menu

​O sonda indiana a inceput sa trimita fotografii de pe Marte

​O sonda indiana a inceput sa trimita fotografii de pe Marte

Miercuri, sonda indiana Mangalyaan a transmis primele fotografii ale planetei rosii, aratand suprafata plina de cratere a lui Marte. India este prima tara asiatica care a atins aceasta destinatie, scrie AFP.
Mars_Orbiter_Mission_-_India_-_ArtistsConcept
Una dintre fotografii a fost postata joi pe pagina de Facebook a agentiei spatiale indiene (ISRO), aratand suprafata plina e cratere a lui Marte, un instantaneu realizat de la o altitudine de 7.300 km.

“Privelistea e frumoasa de acolo de sus”, scrie agentia, pe contul sau de Twitter.

Mai multe fotografii au fost deja primite, a precizat un oficial al ISRO, in timp ce un purtator de cuvant a afirmat ca sonda functioneaza bine.

Calatoria Mangalyaan pana pe orbita martiana a durat  10 luni.

Cu un buget de 74 milioane dolari, misiunea indiana poate fi considerata low-cost fata de sonda MAVEN a NASA plasata pe orbita Marte cu succes, duminica. Misiunea americana a costat circa 671 milioane dolari.

Sonda indiana este dotata cu instrumente destinate masurarii prezentei metanului in atmosfera lui Marte, care ar acredita ipoteza unei forme de viata primitiva pe aceasta planeta.

Plasarea sondei pe orbita este un succes major pentru India in fata rivalului sau chinez. Misiunea spre Marte a fost anuntata de guvernul indian la putin timp dupa esecul unei misiuni chineze in 2011.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>