Pages Navigation Menu

Vacanțe de vis: Cairo – Egipt

Vacanțe de vis: Cairo – Egipt

Unul dintre cele mai surprinzătoare orașe din Africa de Nord, Cairo deține o rețea urbană ce se compune din 24 de cartiere, care aproape par a fi orașe diferite unul de altul.

Cairo Sursă foto: http://www.europarabct.com

Cairo
Sursă foto: http://www.europarabct.com

Realitatea orașului Cairo este într-o continuă evoluție: dacă în 1967 populația sa era de 4 milioane de locuitori, astăzi este de 15 milioane (respectiv 50 000 de persoane pe kilometru pătrat), adăugându-se cei două milioane de navetiști, care zilnic sosesc la muncă. Fluviul Nil a contribuit la crearea sau la schimbarea istoriei acestui oraș, în apele lui vibrând ecoul civilizației glorioase din trecut, printre pânzele întinse ale felucilor ce alunecă tăcute printre iahturi și hoteluri plutitoare, care din capitală iau drumul deșertului.

Zona Marele Cairo, aflat în nordul orașului, găzduiește polul administrativ al țării și cele mai moderne și de avangardă contrucții. La fel de dinamică este și zona Corniche el Nil, cu multe localuri și hoteluri, unde în preț intră și priveliștea Nilului. Următoarea destinație, confor hărții, este insula Gezira, plină de verdeață, care se află în cartierul Zamalek, cartier în care poate fi văzut și Turnul Cairo, un turn de teșeviziune care ține loc și de far pentru cei care vin dinspre deșert și deltă, dar și de loc panoramic pentru cei care urcă în vârf să admire orașul de la picioarele lui. 

În sudul orașului Cairo a fost construită Opera, scenă internațională pentru spectacolele de dans, teatru și balet, oferită de Japonia și inaugurată în 1988, pentru a înlocui istorica Royal opera House distrusă de un incendiu în 1971.

Cairo Central este zona unde se concentrează clădirile guvernamentale: Parlamentul, mausoleul fostului prim-ministru Saad Zaghlul și impunătorul palat Abdin, astăzi sediu al câtorva departamente ale guvernului.  Punctele nevralgice ale vieții urbane sunt piețele Midan Opera, Midan Ataba și Midan Tahrir, unde se înlănțuie un lung șir de restaurante moderne, magazine și cafenele. Muzeul Egiptean se înalță aici, și adăpostește cea mai mare colecție de artefacte egiptene din toată lumea.

Dintre sutele de moschei din Cairo, amintim Sayyidna el Husayn, cu un minaret de secol XIII, considerată situl cel mai sacru din Cairo, și El Azhar, numită „Splendida” datorită arhitecturii ei minunate.  Fondată în 970 d. Hr., El Azhar este astăzi un loc de rugăciune mult frecventat și unul dintre cel mai importante centre de studii islamice la nivel internaționale.

Moschea El Azhar Sursă foto: europarabct.com

Moscheea El Azhar
Sursă foto: europarabct.com

În spatele citadelei fortificate, construită în secolul XII de sultanul Saladin, se înalță fascinantul Oraș al Morților, necropolă musulmană de secol XIV.

La sud-vest de Cairo se zăresc siluetele piramidelor de la Guzeh, printre cele mai vechi urme ale trecutului, care dau senzația retrăirii prin reconstruirea Satului Faraonic.

Moneda oficială a Egiptului e lira sterlină sau lira egipteană.

 

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>