Pages Navigation Menu

Vineri e pentru Colectiv

Vineri e pentru Colectiv

Pentru ce se strâng câteva sute de tineri într-un club? Cel mai probabil e că vor să se distreze. De ce s-au strâns alte câteva sute de tineri în Piața Universității? Pentru că au vrut să-i plângă pe cei care n-au mai ieșit din club.

Piața Universității Credit to Bianca Ceică

Piața Universității
Photo Credit to Bianca Ceică

 

Vineri s-a cântat la fântâna de la Universitate, locul atâtor întâlniri, un spațiu emblematic pentru mulți. Celor mai sensibili li s-au umezit ochii. Vineri s-a plâns la Universitate. Nu cu lacrimi, ci cu versuri ale melodiilor prin care, de-a lungul anilor, au suferit si alții. Vineri am fost alături unii de alții pentru a nu mai simți câteva ore golul pe care l-au lăsat niște flăcări acum trei săptămâni.

Nu a fost un eveniment organizat de o persoană anume, nu a fost nimic politizat, nu s-a strigat, nu s-a protestat. Au fost doar tineri care au căutat un punct de sprijin după ce lumea le-a fost tulburată acum trei săptămâni. Tineri care promit să se întâlnească în fiecare vineri de acum înainte pentru a-și „auzi suferința, a-și plânge morții, a se ruga pentru supraviețuitori și pentru a celebra viața”, așa cum este descrierea evenimentului  Colectiv Unplugged, care a adunat în jur de 250 de oameni la Universitate.

Şi totuşi există iubire
Şi totuşi există blestem,
Dau lumii, dau lumii de ştire
Iubesc, am curaj şi mă tem.”

“Și totuși există iubire” a fost unul dintre cântecele care au răsunat la Universitate și în inimile celor prezenți. Dincolo de suferința, amărăciunea, revolta poate, am simțit că trebuie să păstrăm spiritul nostru, al tinerilor, pentru că de aici ne vine puterea de a merge înainte și tot în tinerețea noastră se află și speranța pentru o zi de mâine puțin mai bună.

În aceeași notă s-a plasat și melodia “Aproape de voi” de la Cargo.

Și de-o fi și eu să mor
Nu vreau să vă întristați
Sa cântați și să jucați până-n zori
Și dacă din când în când
O să mă priviți în gând,
Voi fi aproape de voi.”

Piața Universității Photo Credit to Bianca Ceică

Piața Universității
Photo Credit to Bianca Ceică

Recunosc, încă un refren al acestui cântec și mi-aș fi căutat șervețelele puse strategic în geantă în caz că mi s-ar fi spart armura. I-am primit în gând pe cei care au murit in Colectiv, indiferent că i-am cunoscut sau nu. I-am fi primit lângă noi și le-am fi pansat rănile cu acorduri de chitara dacă s-ar fi putut…

“Epilog” de la Vama Veche a fost una dintre melodiile care au răsunat cel mai tare în Piață. Fie pentru că este o piesă foarte cunoscută, fie pentru că ne îndeamnă să „nu uităm de inima noastră”, acest moment a avut o încărcătură aparte.

S-a invocat numele lui Dumnezeu prin „Doamne, vino, Doamne/ Să vezi ce-a mai rămas din oameni”, deși preafericiții spun că ne-am îndepărtat de Biserică.

Ne-am imaginat cum ar arăta o lume în care am trăi în pace prin „Imagine” al lui John Lenon, ne-am dorit să fie acolo, cu noi, și cei ce nu mai sunt prin „Wish you were here” de la Pink Floyd, s-a cântat „Dacă ploaia s-ar opri” de la Cargo. Am fredonat „Knocking on Heaven`s Door” de la Gun`s and Roses pentru a încerca să batem la ușile Raiului cu gândul că ne vor răspunde cei plecați dureros de devreme dintre noi.

Am fost alături, ne adunăm ușor-ușor. Evenimentul acesta a avut un scop bine stabilit, acela de a nu uita. De a ne aminti de cei care ne-au părăsit. Și ce formă mai frumoasă decât de a ne cânta suferința?! Nu am avut norocul să-i cunosc pe cei care nu mai sunt și nu-i știu personal nici pe cei care luptă în momentele astea, însă cred că și ei ar fi făcut la fel, ar fi rezonat cu noi. Cineva a spus pe pagina de Facebook a evenimentului, Colectiv Unplugged, că „prin muzică rezistăm”, iar altcineva că<<Epilog>> a fost divin. Au cântat și îngerii cu noi.

În cercul pe care l-am făcut în jurul celor care cântau la chitară mai erau locuri. 59 de locuri. Am fi vrut să fie cu noi. Au fost, însă, în fiecare suflet prezent la Universitate. A fost vineri. Pentru Colectiv.


 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>