Pages Navigation Menu

Urșii polari ar putea ajunge în Rusia

Urșii polari ar putea ajunge în Rusia

Urșii polari încearcă din greu să rămână în regiunea polară, după ce plăcile de gheață din Oceanul Arctic se îndepărtează cu rapiditate spre vestul continentului.

Urs polar http://www.bbc.com

Urs polar
http://www.bbc.com

Oamenii de știință americani, care au urmărit timp de 30 de ani comportamentul urșilor polari, au descoperit că animalele mai active decât de obicei în ultima perioadă și au încercat să caute o explicație pentru acest fenomen.

Comportamentul urșilor polari se reducea până mai curând la a face găuri în gheață și la așteptarea prăzii. Situația devine alta o dată cu schimbările climatice.

Cercetătorii au observat că fenomenul încălzirii globale se resimte mult mai intens în zonele polare decât în celelalte regiuni ale Globului. Astfel, plăcile de gheață devin din ce în ce mai subțiri, ceea ce îi determină pe urși să călătorească pentru a-și căuta hrană, urmând apoi să se întoarcă „acasă”. Dacă în urmă cu câțiva ani, acest lucru era mult mai ușor de pus în practică, acum, din cauza curenților puternici, călătoria animalelor s-a îngreunat, conform bbc.com.

Din cauza curenților, plăcile de gheață sunt împinse către vest, iar urșii polari trebuie să se întoarcă în Alaska, spre est, în caz contrar, riscând să ajungă în Rusia. Dacă urșii nu se luptă cu acest fenomen, nu vor ajunge înapoi în Alaska”, explică David Douglas, biolog la Centrul de Cercetare US Geological Survey’s Alaska.

David Douglas, biolog specializat în faună sălbatică, a mai explicat că un prim factor al acestei transformări este subțierea plăcilor de gheață, ele devenind mai ușor purtate de vânt. Comportamentul urșilor a fost pus în legătură directă cu topirea ghețarilor, ajungându-se la concluzia că sloiurile gheață sunt cu 6% mai ușor de împins de curenți decât acum 10 ani.

Analizele realizate între anii 1999-2013 indică faptul că urșii au trebuit să reacționeze la această viteză mai mare a plăcilor de gheață prin creșterea ratelor de activitate.

“Considerăm că urșii din ultima perioadă sunt cu 9-13% mai activ pentru a compensa mișcarea de gheață“, a declarat biologul Douglas.

Omul de știință a atras atenția și asupra hranei de care au nevoie acești urși. Având în vedere că activitatea lor s-a intensificat, cercetările arată că animalele au nevoie de cu 7% mai multă hrană decât în trecut. Procentul pare mic la prima vedere, însă având în vedere situația din teren, și anume faptul că habitatul lor s-a micșorat, scăderea numărului de foci, problema ridicată devine chiar alarmantă.

Animalele adulte pot supraviețui în situația explicată, însă tinerii sunt cei care devin vulnerabili la acest stres”, a mai spus Douglas.

Datele de urmărire arată că urșii sunt extrem de dornici să se întoarcă pe teritoriile cunoscute de ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>