Pages Navigation Menu

Perseidele, curent de meteori vizibil din Romania

Perseidele, curent de meteori vizibil din Romania

perseide2010

Ca in fiecare an, in luna august isi face aparitia curentul de meteori numit Perseide.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este mai mare.

Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In acest interval, se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va veni in noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii, pana spre dimineata. Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o “perseida”.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer senin, lipsit de lumini parazite. Din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai indicat este un loc la tara sau la munte. Este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei din oras vor vedea 10-20 meteori pe ora.

Pentru a vedea meteorii, nu aveti neaparat nevoie de un instrument astronomic. Va trebuie un sac de dormit sau un sezlong si imbracaminte groasa pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase.

Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora. Cu cat observati mai mult, cu atat vedeti mai multi meteori.

Urmarind bolta cereasca, veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori, o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. De fapt, ati observat urma lasata de o particula sub 1 mm diametru ce a intrat in atmosfera Pamantului, iar la fecarea cu aerul, a facut ca acesta sa emita lumina (ionizare).

In conditii ideale, se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora.

Sursa: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>