Pages Navigation Menu

Fiecare moare pentru el insusi

Cartea de astazi este Hans Fallada – Singur in Berlin.

Din start vreau sa zic ca sunt cumva obsedat de romane bazate pe cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ceea ce mi-a atras imediat atentia a fost titlul. Mi-am dat seama ca nu voi mai citi despre infernalele lagare de concentrare (Elie Wiessel – Noaptea, Scheisshaus Luck- Pierre Berg, Between Shades of Grey – Ruta Sepetys, Thomas Keneally – Lista lui Schindler, etc.) sau despre evrei traind ascunsi in teroare si in foamete (Władysław Szpilamn – Pianistul, Jurnalul lui Anne Frank), in schimb, mi-am imaginat un personaj atat de “nebun” incat sa se opuna imperiului nazist din chiar inima acestuia. Iar naratiunea mi-a oferit exact acest lucru. Otto Quangel, un personaj discret, supus regimului, traieste alaturi de sotia sa intr-un apartament modest din Berlin. Acestia sunt treziti din aceasta existenta “hipnotica” de anuntul ca singurul lor fiu a fost ucis in razboi. Otto Quangel decide sa lupte impotriva nazistilor prin raspandirea de propaganda antinazista, bilete cu mesaje acuzatoare la adresa lui Adolf Hitler si a campaniei sale. Dar intr-o societate inspaimantata, mesajul nu numai ca nu-si atinge scopul, ci provoaca si mai multa panica in randul celor care au nesansa de a-l gasi.

In joc intra inspectorul Escherich care la inceput nu da prea mare importanta acestor mesaje insa, dupa o perioada indelungata in care mesajele se inmultesc iar progresul spre aflarea sursei acestora stagneaza, ajunge sa recurga la metode extreme, aflandu-se la randul sau sub amenintarea superiorilor. Bineinteles ca pe parcursul naratiunii mai apar si alte personaje care contribuie la intriga si care ne ajuta sa ne facem o idee mult mai clara despre societatea germana din acea perioada (suspect de asemanatoare cu anii ’80 de la noi).

Cam asta fiind rezumatul, trebuie sa spun ca cei doi eroi ai acestei carti sunt inspirati din viata reala, ei portretizandu-i pe Otto si Elisa Hampel. Cum Google nu beneficiaza de SPOILER ALERT, va recomand sa nu cautati informatii despre cei doi inainte de a citi cartea, pentru a nu va strica suspansul si curiozitatea care se aduna de-a lungul celor sapte sute si ceva de pagini. (cei de la Polirom nu au inteles ca nu vrea nimeni sa stie finalul inainte de inceput si au dezvaluit cam toata cartea in 2 randuri).

Nota mea, 5/5, in primul rand pentru ca se axeaza pe o alta fata a celui de-al Doilea Razboi Mondial, din punctul de vedere al societatii berlineze, pro si contra regimului, si in al doilea rand, pentru ritmul alert al naratiunii care face ca cele 760 de pagini sa nu fie resimtite de cititor.

Editia paperback in limba engleza contine si scan-uri ale biletelor raspandite de sotii Hampel cat si raportul Gestapo-ului. Hans Fallada a fost interzis dupa aparitia romanului sau “Little man, what now?” din anul 1932 si a trait sub monitorizarea constanta a autoritatilor, in ultimii ani de viata a fost internat de mai multe ori in clinici psihiatrice. Acesta a decedat in anul 1947, anul publicarii romanului “Singur in Berlin” sub titlul original “Jeder stirbt für sich allein” (“Fiecare moare pentru el insusi”).