Pages Navigation Menu

Femeile din Afganistan isi cer drepturile

Femeile din Afganistan isi cer drepturile

 femeie araba

In Parlamentul afgan urmeaza sa fie dezbatuta o lege pentru prevenirea violentei impotriva femeilor.

Legea, care interzice violenta impotriva femeilor, casatoriile intre minori si pe cele fortate, a fost semnata de presedintele Karzai, fara aprobarea Parlmaentului, cu patru ani in urma.

Sute de persoane au fost condamnate la inchisoare in consecinta acestei legi pe care, in prezent, o femeie-parlamentar doreste sa o supuna votului in Parlament, din temerea ca aceasta sa nu fie combatuta in viitor. Mai multe activiste pentru drepturile femeilor considera ca tactica este riscanta si poate duce la pierderea celor obtinute prin aceasta lege.

Fundamentalistii-conservatori ar putea amenda legea, astfel incat sa ofere o protectie mai mica  sau sa o elimine total.

Numarul femeilor si fetelor aruncate in inchisorile din Afganistan pentru “crime morale” a crescut, in ultimele 18 luni, cu 50 %, a anuntat organizatia neguvernamentala Human Rights Watch.

Multe dintre femeile din inchisori sunt acolo din cauza faptului ca au fugit de acasa, dupa mariaje fortate sau violente familiale.

Altele au fost acuzate de adulter, de multe ori aceasta fapta incluzand violul. Guvernul din Afganistan ar trebui sa “pedepseasca mai dur abuzurile comise impotriva femeilor”, se afirma in raport.

Documentul organizatiei este publicat la numai cateva zile dupa ce in parlamentul afgan au avut loc scene violente ce a dus la intreruperea dezbaterilor legate de legea prevenirii violentei asupra femeilor.

Legea a fost aprobata prin decret prezidential in 2009, dar nu a primit si aprobarea parlamentarilor. Printre altele, legea elimina “testele de virginitate” la care sunt supuse tinerele fete, inainte de casatorie, si interzice mariajele fortate sau cu fete minore.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>