Pages Navigation Menu

Emil Cioran, rataciri ale tineretii

Emil Cioran, rataciri ale tineretii

     Dorinta nesatisfacuta este suferinta; ea nu-i placere decat in timpul satisfacerii; si, odata satisfacută, este deceptie. (Emil Cioran, Căderea in timp)

cioran-thinker

     Au trecut 19 ani de cand eseistul si filosoful roman Emil Cioran a predat cheile scriitoricesti si existentiale pentru a filosofa alatui de mentorii sai,  Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, si mai ales pe Friedrich Nietzsche.

     Scolit la Sibiu, la Universitatea din Bucureti si in cele din urma la Berlin, Cioran a aratat inca din tinerete o inclinatie spre agnosticism, aparandu-i evidenta ”incovenienta existentei”.

     Prima lui carte aparuta in 1934, in Romania, Pe culmile disperarii, a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: Cartea amagirilor (1935), Schimbarea la fata a Romaniei (1936), Lacrimi si Sfinti (1937).

     Plecat cu o bursa la Berlin in 1933, se declara intr-un articol admirator al lui Hitler si justifică provocator Noaptea cutitelor lungi. Va repudia apoi definitiv, cu furie si rusine, aceasta viziune, ca pe o inadmisibila ratacire a tineretii, argumentand prin ea refuzul oricarei implicari a individului in istorie.

     Reintors in tara, ocupa vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul “Andrei Saguna” din Brasov. In 1937, pleaca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti, care i se va prelungi pana in 1944. In 1940, incepe sa scrie Indreptar patimas, ultima sa carte in limba romana, limba pe care a abandonat-o în favoarea francezei, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pana in 1991) va fi incheiata in 1945, cand se stabileste definitiv in Franta.

20-rodica-anca-marinescu-emil-cioran-2012-pastel-pe-panza-70-x-70-550-e

      Din acest moment, Cioran va publica numai in limba franceza, operele lui fiind apreciate nu numai pentru continutul lor, dar si pentru stilul plin de distinctie si finete al limbii. In 1949 ii apare la editura Gallimard - editură care va publica mai tarziu majoritatea cartilor sale - prima lucrare scrisa in limba franceza, Précis de décomposition, distinsa in 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran refuza toate distinctiile literare care i-au fost atribuite.

     Dupa moartea Simonei Boué, prietena de o viata a lui Emil Cioran, o serie de manuscrise ale acestuia (peste 30 de caiete) au fost găsite in apartamentul lor de catre o menajera, care a incercat in 2005 scoaterea la licitatie si valorificarea lor. Intr-o prima etapa, o hotarare a Curtii de Apel din Paris a oprit comercializarea acestora. In urma judecarii, Tribunalul din Paris decide in decembrie 2008 restituirea tuturor documentelor catre persoana care le-a gasit, urmand ca aceasta sa dispună de ele cum crede de cuviinta.

      Emil Cioran, supranumit „filosoful disperarii”, s-a stins la Paris, pe 20 iunie 1995, după ce a fost condamnat sa-si traiasca o batranete chinuitoare si deliranta, marcata de boala Alzheimer.

emil-cioran-793106l

Sursa: istoria.md

Surse foto: bookcritics.wordpress.comwww.apieceofmonologue.com,

 http://galeriadeartaeliteprofart2012.files.wordpress.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>