Pages Navigation Menu

Bucurestiul se imbraca in arome si delicatese orientale

Bucurestiul se imbraca in arome si delicatese orientale

dansator

Alune, Turkish delight,  condimente, baclavale, lipii cu branza, orez, tocanite din carne de vita si oaie, placinte aburinde, dar si esarfe pastelate inunda zilele acestea centrul orasului, mai precis, Sala Palatului. In zilele de 23-24 mai 2015, este gazda care va invita la un adevarat festin oriental: Ferstivalul Turcesc 2015.

Parca a poposit o parte din Turcia, o forfota placuta ca cea din Grand Bazaar si zumzete in jurul oalelor fierbinti si tavilor cu prajituri au transformat locatia in cel mai interesant si magic loc de poposit in aceste zile calduroase de mai. Sa nu uitam de muzica traditionala, suveniruri, fructele confiate, ceaiul traditional, toate te imbie sa pasesti imaginar pe taramurile Anatoliei. Publicul va avea parte si de reprezentatiile incredibile ale Dervisilor Rotitori, sau dansatorii zburatori, care imbina atat de magic talentul nativ cu bogata cultura turceasca.

Nu au lipsit nici creatiile artizanilor, mestesugarilor care au impresionat prin maiestria lor, dar si a copiilor care au interpretat cu atata bucurie dansurile traditionale. Pentru ca acesta este Turcia, acesta este Orientul…plin de savoare, bucurie, reuniuni de familie, dans si gustul inconfundabil al ceaiului negru. Toate acestea au fost oferite de Fundatia Tuna, cu sprijinul Municipalitatii si a elevilor Lumina Institutii de Invatamant.

Si pentru a va trezi interesul pentru a participa si azi la acest eveniment cultural, ultima zi de festival, iata cateva curiozitati generale si culinare despre Turcia, Türkiye, tara puternica, mareata (dupa traducerea etimologica): media de ceaiuri baute de turci intr-o zi este de zece; 3% din suprafata acestei tari se afla in Europa, 97% se afla in Asia; Mos Nicolae s-a nascut in Turcia; ramasite din corabia lui Noe au fost gasite pe Muntele Ararat; Turcia se mandreste cu locul intai la productia de alune de padure, 700.000 tone recoltate anual si locul trei la productia de fistic, dupa Iran si SUA; unul dintre locurile in care te poti rataci cel mai usor in Istanbul este Marele Bazar- Kapalı Çarşı, un labirint de strazi acoperite cu bolti pictate ce adapostesc mii de magazine si chiar si banci, o posta, o sectie de polities i o moschee. Marele Bazar are 64 de strazi, 4000 de magazine, 25.000 persoane care muncesc in interiorul sau. Cel mai indragit condiment din bucataria turceasca se obtine din uscarea ardeiului iute – acı biber. Turistii pot admira ardei “aranjati” la uscat pe drumurile vechi din estul Anatoliei.

Va invit asadar, la acest festin oriental de muzica, dans, delicatese si arta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>