Pages Navigation Menu

Alimente afrodisiace, mit sau stiinta?

Alimente afrodisiace, mit sau stiinta?

afro

Autor Elena Dumitrana

Incercarea de necondamnat de a afla care sunt si cum functioneaza alimentele afrodisiace se lasa cu topuri peste topuri care impanzesc practic lumea virtuala, intrebarea din titlu negasindu-si asadar atentia cuvenita. Cele mai amintite mecansime de actiune sunt calitatea psihoactiva, proprietetea de a creste fluxul de sange la nivelul organelor genitale si capacitatea de a fi psihologic sugestive. Sunt insa aceste mecanisme suficiente? Daca pentru foarte multe alimente, se pare ca e vorba doar de faimosul placebo, sunt unele care se bucura de cercetari si dovezi stiintifice.

Intr-un articol de pe health.usnews.com, se vorbeste despre diverse astfel studii. Pepenele verde are efecte Viagra-like, dar nu se poate pune totusi semnul egalitatii intre consumul lui si cresterea libido-ului sau tratarea disfunctiei erectile. Se pare insa ca pepenele verde are un continut crescut de citrulina, cunoscuta pentru consecintele benefice pe aparatul cardiovascular si sistemul imun. Ca si substanta activa din Viagra, citrulina dilata vasele de sange si creste fluxul de sange. Nu este insa atat de organ specifica si mare parte se gaseste in necomestibila coaja a pepenelui verde.

Pentru atat de apreciatele stridii se pare ca nu exista nicio dovada stiintifica pentru abilitatea lor de a imbunatati libido-ul sau performanta sexuala, reputatia lor datorandu-se in primul rand asemanarii cu organul genital feminin (la fel ca pentru smochine si avocado). Pe locul doi, ar fi concentratia mare de zinc care este esential pentru productia de testosteron si asigurarea unei sperme sanatoase. Alunele au de asemenea un continut crescut de zinc.

Ardeii iuti, prin capsaicina, induc raspunsuri asemanatoare cu cele pe care le are organismul nostru in mod fiziologic: cresc frecventa batailor cardiace, frecventa respiratorie, transpiratia si fluxul de sange.

Cel mai cunoscut si totodata studiat aliment afrodisiac este ciocolata. Un studiu a aratat ca femeile care consuma zi de zi ciocolata obtin un punctaj mai mare legat de functia sexuala spre deosebire de cele care nu consuma. Cercetatorii cred insa ca aceasta descoperire e un artefact al tendintei consumatorilor fideli de ciocolata de a fi “vesnic tineri”, mai ales ca nu s-au inregistrat alte diferente. Singurii care nu pot fi contestati sunt neurotransmitatorii (serotonina, anandamida) care se gasesc in ciocolata si care sunt implicati in stari ca fericire, euforie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>