Pages Navigation Menu

A doua casa- Primul sistem planetar siminar cu al nostru descoperit

A doua casa- Primul sistem planetar siminar cu al nostru descoperit

Second_Solar_System-580x328

O echipa de astronomi europeni  a descoperit in datele stranse de telescopul Kepler un sistem planetar similar cu al nostru, el cuprinde sapte exoplanete care orbiteaza in jurul unei stele. Planetele mici, telurice sunt situate mai aproape de stea, iar planetele gazoase sunt situate mai departe, acelasi tip de conformatie pe care o gasim in sistemul nostru solar.  

„ Nu stim inca de ce s-a format in acest mod, dar avem sentimental ca acesta este un sistem cheie care ne va ajuta sa intelegem cum se formeaza planetele in perspectiva generala si cum se formeaza un sistem solar in particular.” A declarat Cabrera pentru Universe Today.

Trei din cele sapte planete care orbiteaza in jurul stelei KOI-351 au fost gasite la inceputul anului si au perioada orbitala de 59,210 si 331 de zile, similara cu perioadele orbitale ale Pamantului, Venusului si Mercurului. Perioadele orbitale variau cu 25.7 de ore, cea mai mare variatie detectata, cea ce sugera ca existau mai multe planete.

systemcomparison_l

In sistemele compacte, atractia gravitationala a planetelor cauzeaza accelerarea sau decelerarea planetelor din jur. Fiecare planeta influenteaza si este influentata de vecinul ei, astfel se creeaza  variatia in perioadele orbitale. Folosind algoritmi avansati de calculator Dr. Juan Cabrera si echipa sa de la Institutul pentru Cercetare Planetara din Germania au descoperit inca patru planete orbitand in jurul stelei KOI-351.

Sistemul KOI-351 in comparatie cu al nostru este mult mai compact, planetele cele mai indepartate avand o perioada orbitala mai mica decat a Pamantului, intregul sistem orbiteaza in cadrului unei singure unitati astronomice (AU).

Echipa spera ca misiunea PLATO sa primeasca finantare, astfel cercetatorii vor avea ocazia sa studieze sistemul KOI-351 pentru a determina: raza, masa si chiar compozitia fiecarei planete. Aceste date ne vor ajuta sa intelegem mai bine cum s-a format propriul nostru sistem solar.

Sursa: http://www.universetoday.com

http://arxiv.org/abs/1310.6248

Sursa foto: http://www.dlr.de

http://www.jpl.nasa.gov

http://www.iwallscreen.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>